BiH
22

Alarmantno u Sanskom Mostu: Vodostaj na Sani iznad granice osmatranja

Piše: E. F.
Sana (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sana (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što su topljenje snijega i obilne padavine obilježili protekla dva dana, vodostaji na svim rijekama u našoj zemlji su ponovo porasli.

Kako je Almir Prljača, šef Sektora za vodostaj pri Agenciji za vodno područje rijeke Save, kazao za Klix.ba, za sada nisu zabilježena izlijevanja iz korita, ali se vrši kontinuirano osmatranje mjerenja vodostaja rijeka u našoj zemlji.

"Nešto alarmantnije stanje imamo na području Unsko-sanskog Kantona, odnosno na mjernoj stanici Sanski Most na rijeci Sani, gdje je vodostaj iznad graničnog do kojeg se vrši samo osmatranje. Sada smo aktivirali naš sistem obavještavanja prema svim relevantnim institucijama i obavještavamo ih o trendu rasta svih vodostaja, u punoj smo pripravnosti", kazao je Prljača za Klix.ba.

Do plavljenja, prema njegovim riječima, za sada nigdje nije došlo, ali su sve službe u pripravnosti, naročito kada se ima u vidu da nas očekuje nastavak padavina.

"S obzirom na to da nas očekuju iste vremenske prilike u narednim danima trebamo biti na oprezu pa ćemo tako kontinuirano pratiti podatke sa mjernih stanica i bit ćemo aktivni i spremni za reagovanje. Istovremeno, sve informacije koje imamo dostavljamo svim jedinicama civilne zaštite, kako općinskim, tako i kantonalnim, kako bi i oni mogli biti spremni ukoliko dođe do plavljenja. Nadamo se da neće, ali moramo biti spremni na sve poučeni prošlogodišnjim iskustvom", kazao je Prljača.