Pogoršana situacija
0

Alarmantno u Hercegovini, mještani bez hrane i struje

Sarajevo-x.com
Foto: Amar Džubur
Foto: Amar Džubur
Nove snježne padavine pogoršale su ionako tešku situaciju prouzrokovanu nezapamćenim nevremenom u našoj zemlji. Najugroženije je stanovništvo na jugu zemlje gdje su brojna sela odsječena od svijeta, bez hrane, struje i vode.

Na terenu je i dalje vanredno stanje, a snježno nevrijeme uzima svoj danak. Posebno teška situacija je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona gdje su snažni udari vjetra otežali čišćenje i probijanje do zavijanih naselja.

Veći dio istočnog Mostara od ponoći je bez struje, dok su stanovnici dijelova od Raičevog groblja do Vrdi na području Goranaca, zatim dio Podveležja te Vranjevići gdje je usljed nevremena porušeno oko 30 električnih stupova, ostali bez hrane. Željeznički promet od Mostara prema Sarajevu još uvijek je u prekidu.

Led u Neumu oborio dalekovode

Dosta sela na području općina Konjic i Čapljina i dalje je odsječeno. Čine se veliki napori za transport pacijenata do bolnice. Ništa bolje nije ni u Neumu gdje je led oborio nekoliko dalekovoda pa je u prekidu napajanje električnom energijom.

Zbog kvara, jutros je bez struje i sjeverni dio općine Čitluk, a otežano je i snabdijevanje vodom pojedinih područja.

Stanje na području općine Pale-Prača je i dalje teško. Nisu prohodni putni pravci prema selima: Petovići, Vražalice, Komrani, Gornji Datelji, dijelu sela Brdarići. Jedinice civilne zaštite radile su na čišćenju snijega sa krovova montažnih kuća, mostova, kao i dostavi lijekova u selo Lunje.

Na području općine Foča/Ustikolina zbog novih snježnih padavina i dalje je najugroženija Mjesna zajednica Jabuka. Dopremljena je određena količina hrane koja će biti podijeljena najugroženim porodicama. Još uvijek su blokirana brojna naseljena mjesta iz kojih svakodnevno pristižu zahtjevi za pročišćavanju snijega, kao i dopremu hrane i lijekova.

U Nevesinju teže nego jučer

Posebno je teška situacija prema selu Dragovići gdje je izvjesno da će se dostava lijekova i hrane morati organizovati u toku današnjeg dana, jer su zalihe iscrpljene. Angažovanjem dodatne mehanizacije u toku jučerašnjeg dana izvršeno je čišćenje puta prema selu Presjeka-Donje Žešće s obzirom na to da je iz ovog sela upućen apel za pomoć zbog bolesti jedne porodice.

Na području Nevesinja i Berkovića situacija je danas teža nego prethodnih dana, jer je noćašnja vijavica zamela očišćene puteve, a ove opštine ostale su bez struje i vode, dok je na području Bileće proglašeno stanje prirodne nesreće.

Načelnik opštine Nevesinje Branislav Miković rekao je jutros Srni da je ova lokalna zajednica od noćas bez struje i vode, te da je izlaz moguć samo prema Gacku i to samo u slučaju nužde. Neprohodno je prema Mostaru, a zameteni su i lokalni putevi. Opština Berkovići četvrti dan je putno odsječena, tako da je u potpunoj blokadi, a veći dio stanovnika ostao je i bez vode.