BiH
58

Alarmantno stanje u Mostaru: Dječije igralište puno infektivnog medicinskog otpada

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Infektivni otpad kao što su šprice, infuzije, igle, medicinska tekućina, rukavice, gaze, pa čak i vrećice sa krvlju, već se mjesecima pod jačim naletima vjetra nakuplja u dvorištu Centra za djecu s posebnim potrebama Los Rosales Mostar.

U neposrednoj blizini ovog centra nalazi se Regionalni medicinski centar Dr. Safet Mujić, te otpadni materijal iz prenatrpanih i neadekvatnih bolničkih kontejnera za ovu vrstu otpada vjetar donosi u dječije igralište centra Los Rosales koje je udaljeno pedesetak metara.

"Zvali smo nadležne institucije, JP Parkovi i Komos, da bismo se na kraju obratili inspekciji za komunalne poslove koja je izašla na teren i snimila stanje. Kakvu će odluku donijeti i ko će ovaj opasni medicinski otpad skloniti odavde još ne znamo", rekla je Jasminka Rebac, predsjednica Udruženja mladih s posebnim potrebama Ružičnjak - Los Rosales, koji dijeli svoje prostorije sa Centrom Los Rosales.

"Prema pravilniku o upravljanju medicinskim otpadom, obaveza svake zdravstvene ustanove je da izradi Plan upravljanja medicinskim otpadom koji će primjenjivati. Svaka zdravstvena ustanova mora poštovati ovaj Pravilnik, infektivni otpad zahtijeva toplotnu ili hemijsku sterilizaciju prije nego što se pomiješa s ostalim otpadom. U kontejnerima je često medicinski otpad povezan sa komunalnim, kojeg moramo sami izdvojiti jer šteti našim mašinama", kazali su iz Deponije d.o.o. Mostar.

Iz kantonalnog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša su nam kazali kako godišnje najveće zdravstvene ustanove HNK-a "proizvedu" 36 tona neopasnog i čak 50 tona opasnog medicinskog otpada koji završava na gradskim deponijama cijelog kantona.

Zejnil Trešnjo, pomoćnik ministra za zaštitu za okoliša, je kazao da je ovo ne samo ekološki nego i zdravstveni problem HNK-a.

Jasminka Rebac objašnjava kako je sasvim sigurno da RMC "Dr Safet Mujić", s kojim inače imaju odličnu suradnju, to ne radi namjerno, ali da očito nemaju adekvatne kontejnere ili ne vode računa o posljedicama koje takva vrsta otpada može donijeti.

"Ne želimo prejudicirati i ići u tom smjeru da njih optužujemo, ali sasvim je jasno da o ovom problemu neko mora povesti računa, pogotovo onaj koje je za komunalne poslove i nadležan" kazala je Rebac.

Sad je još veći problem kako navodi Rebac što se djeca u ponedjeljak vraćaju u centar nakon zimskog raspusta.

Naša sagovornica je naglasila da su radnici Ružičnjaka i Los Rosalesa ranije čistili dvorište od ovog opasnog medicinskog otpada, ali bezuspješno, jer pri svakom malo jačem vjetru novi otpad stigne u dvorište.

"Još samo par dana je ostalo do povratka djece i nadam se da će komunalna inspekcija iznaći rješenje da se ovaj bolnički materijal makne iz dječijeg dvorišta" poručila je Rebac.

U HNK-u ne postoji inspektor zdravlja, ali kako saznajemo iz pouzdanih izvora, njegovo imenovanje se odgađa namjerno, zbog privatnih lobija.