BiH
34

Alarmantno stanje u banjalučkom naselju Potok: Klizište prijeti porodičnim kućama

Piše: M. R.
(Foto: Mirjana Radanović/Klix.ba)
U banjalučkom naselju Potok klizište je stvorilo brojne probleme građanima.

U ovom naselju sinoć oko ponoći odronio se dio brda i zatrpao porodičnu kuću Sinana Ćuluma. Opasnost od klizišta i dalje prijeti, jer kiša u Banjoj Luci ne prestaje da pada, a ovo naselje je smješteno u brdu.

“Iznad kuće koja je u brdu imamo potok, ljudi tu često bacaju smeće i usljed jake kiše sve to je počelo ići ka nama. Čula sam neko lupanje tako da sam shvatila šta se dešava. Sve se odigralo brzo i oko ponoći, dio brda se odvalio i vodena bujica je sa zemljom ušla u kuću”, rekla je jedna od članova porodice Ćulum.

Nadležne službe čistile su ostatke blata koje se još uvijek nalazi u ovoj kući. Međutim, sav otpad se nalazi sa jedne strane puta, tako da ukoliko dođe do novih odrona mogao bi predstavljati problem.

Ovo naselje pretrpjelo je velike štete u posljednja 24 sata. Voda je nosila automobile i dijelove puta. Na određenim mjestima građani su prokopali put da bi voda mogla dalje proticati. Dok jedni posmatraju sa nevjericom šta se dešava, drugi dio mještana pomaže ugroženim domaćinstvima.

Ispred mnogih kuća zatekli smo poplavljene podrume i prizemne spratove, tako da mještani sami ispumpavaju vodu dok ne dobiju pomoć.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, saopštio je da je na području grada Banja Luka do sada evidentirano 94 stambena objekta koja sup o vodom.