BiH
0

Alarmantno stanje kulturno-historijskog nasljeđa u BiH

SRNA
Amra Hadžimuhamedović
Amra Hadžimuhamedović
Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović izjavila je da je alarmantno stanje kulturno-historijskog nasljeđa u BiH i da se preko njega prelamaju različiti ideološki i politički interesi.

"Širom BiH arheološki lokaliteti su ugroženi nezakonitom izgradnjom, zatrpavanjem", rekla je Hadžimuhamedovićeva na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom 19. oktobra – Međunarodnog dana arheologije.

Ona je pozvala građane BiH da se pridruže Komisiji za očuvanje naciolnalnih spomenika BiH u prihvatanju arheološkog nasljeđa kao univerzalne vrijednosti.

Hadžimuhamedovićeva je i ovom prilikom podsjetila na činjenicu da je Zemaljski muzej u Sarajevu institucija, koja postoji od 1888. godine, zatvorena od 2012. godine.

"Ovim je građanima BiH ugroženo jedno od osnovnih ljudskih prava na dostupnost kulturnog nasljeđa", istakla je predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Ona je dodala da na nivou BiH ne postoji zakon o zaštiti kulturno-historijskog nasljeđa ni budžet za zaštitu nacionalnih spomenika.

Hadžimuhamedovićeva je najavila da je u narednim danima u Sarajevu povodom Međunarodnog dana planirano više događaja.