BiH
240

Aladža će u naredne dvije godine ponovo krasiti Foču

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Radovi na izgradnji Aladža-džamije, nekadašnjeg simbola grada Foče, koji su počeli prije skoro godinu dana, teku planiranom dinamikom i očekuje se da će biti završeni u naredne dvije godine.

Izgradnja i obnova Aladža-džamije u Foči, koja je počela krajem prošle godine, napreduje planiranim tokom te se očekuje da će radovi biti i završeni u predviđenom roku i da će Aladža ponovo krasiti Foču u naredne dvije godine.

Salem ef. Ćemo, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Foča kazao je za Anadolu Agency (AA) da radovi teku uobičajenom dinamikom i da je trenutno fokus radova na vađenju kamena, dok to vremenski uslovi još dozvoljavaju.

"Dakle, da se što više kamena izvadi, da bi se obradio. Trenutno se radi i na izgradnji minareta. Na sastancima građevinskog odbora je nekoliko puta ocijenjeno da radovi teku planiranom dinamikom. Nadamo se da će uz Allahovu pomoć i pomoć dobrih ljudi Aladža na vrijeme biti obnovljena i da će ponovo uljepšati našu Foču i BiH", istakao je Ćemo.

On je naglasio kako je predviđen nastavak radova prema dinamičkom planu sve dok to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

"U decembru je godina dana otkako je počela gradnja Aladže. Sad smo došli do prvih kupola. Priprema se platforma za postavljanje kupola i stubova na trijemu ispred Aladže. Mi smo zadovoljni, radovi teku i idu predviđenom dinamikom. Po ocjeni stručnjaka, kako do sada teku radovi, Aladža će biti završena u predviđenom roku. Naime, bit će završena u naredne dvije godine", dodao je Ćemo. 

Podsjetimo, u prisustvu reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, u Foči su u decembru prošle godine počeli radovi na ponovnoj izgradnji džamije Aladža, koju je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana, a koja je u potpunosti srušena u augustu 1992. godine.

Prvu ciglu u temelje Aladže spustili su reis Kavazović, goraždanski muftija Remzija Pitić i radnik.

Izvođač radova na ponovnoj izgradnji Aladža-džamije je turska firma "Sama Insaat" i nekoliko podizvođača, a obnovu džamije finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske. 

Kamen za izgradnju Aladže vadi se iz istog kamenoloma iz kojeg je vađen i prije skoro pet vjekova.

Aladža je prva džamija u BiH koja je izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Iako uvrštena na UNESCO-ovu listu kulturne baštine, u potpunosti je srušena u augustu 1992. godine, na početku rata u BiH vođenog od 1992. do 1995., a njeni ostaci pronađeni su na dvije lokacije, nedaleko od mjesta na kojem se nalazila.

Aladža je bila jedina džamija ovakve vrste i bila je simbol grada Foče. Kada bude potpuno izgrađena, zajedno sa minaretom, bit će visoka 19,5 metara.