BiH
18

Al Jazeera pokreće prvu interaktivnu platformu o Palestini

Klix.ba
U povodu obilježavanja UN-ovog Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom Al Jazeera Media Network pokreće "Palestina remix", prvu interaktivnu web-stranicu te vrste na četiri jezika: engleskom, arapskom, bosanskom i turskom, uz slogan: "I vi možete ispričati priču“.

"Palestina remix" korisnicima, između ostalog, omogućava pristup filmovima iz serijala "Palestina u fokusu“ te im daje priliku da sastave priču putem inovativne i interaktivne alatke za remix. Korisnici svoj remix odmah mogu podijeliti na različitim društvenim platformama. Web-stranica "Palestina remix“ obiluje i velikim brojem interaktivnih karata te, pomoću hronološkog pregleda događaja, i omogućava korisnicima da shvate palestinsko pitanje.

"Bit ovog projekta nije samo ispričati priču o Palestini, već i stvoriti nove priče. Želimo vam pružiti nove načine da shvatite, ispričate i podijelite priče o Palestini. Zato smo stvorili 'Palestina remix': kako bismo moć stvaranja priča prenijeli u vaše ruke“, rekla je Rawan Damen, direktorica projekta.

Platforma "Palestina remix“ pruža korisnicima priliku da gledaju dokumentarce te da odabirom riječi iz transkripta direktno pređu na taj trenutak u filmu, čime štede vrijeme prilikom pretrage. Korisnici mogu birati, kombinovati i sastavljati odlomke različitih filmova ili gledati cijele filmove. Ova baza ne samo da pruža mogućnost pretrage transkripta unošenjem bilo koje riječi, imena, mjesta ili koncepta već, kroz 84 sata materijala na četiri jezika, nudi mogućnost upoznavanja sa 250 osoba, 580 lokacija i periodom od 215 godina.

Na stranici se nalaze i snimke Jerusalema, Gaze i drugih mjesta koje su načinile bespilotne letjelice, te rječnik pojmova koji su u palestinskim pričama uobičajene i u širokoj su upotrebi, ali nemaju jasnu definiciju. Neke se ponavljaju u brojnim filmovima “PalestineRemixa”. Neke od njih se čine jasnima, ali ih je u stvarnosti potrebno definisati unutar palestinskog konteksta.

"Palestina remix“ možete pogledati na ovom linku.