BiH
0

FOTO / Akupunktura grada u Sarajevu okuplja stručnjake iz regije i Evrope

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Od 1. do 5. aprila u Sarajevu će se u organizaciji udruženja Public Room održati međunarodna interdisciplinarna radionica City Acupuncture, koja će okupiti više od 40 mladih stručnjaka iz regiona i Evrope. Rezultat radionice je osmišljavanje i implementacija intervencija u javnom prostoru koja će poboljšati kvalitet urbanog života.

Projekat City Acupuncture – Akupunktura grada ima za cilj kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšati kvalitet urbanog života, povećati socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačati identitet četvrti i njenu vidljivost u gradu.

Provodi se dvije godine (od juna 2012. do maja 2014.) u pet gradova: Skopju, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Splitu. Gradovi su to koji dijele zajedničko historijsko i kulturno nasljeđe, nažalost i slične probleme, pa tako žude za sličnim intervencijjama u svojoj strukturi.

U svakom gradu će se održati petodnevna interdisciplinarna radionica na kojoj će učestvovati studenti i mladi stručnjaci (do 35 godina) različitih struka (arhitektura, kulturna antropologija, likovna umjetnost, dizajn, itd.) iz gradova koji učestvuju u projektu. Tema radionica je interdisciplinarno osmišljavanje malih intervencija u pojedinoj gradskoj četvrti s uticajem na kvalitetu gradskog života. Po završetku svake radionice slijedit će realizacija odabranih rješenja kao i evaluacija izvedenih intervencija i cjelokupnog projekta. Osim samih intervencija, projektom će se osigurati interdisciplinarni i interkulturalni dijalog i razmjena iskustava, a jedan od rezultata biti će i štampani i online katalog malih intervencija, koje će se prikupljati tokom trajanja projekta.

Projekat provodi konzorcij sastavljen od sljedećih organizacija: Društvo arhitekata Zagreba u ulozi koordinatora projekta s partnerima Public Room Sarajevo, Public Room Skopje, Kulturni front iz Beograda te Društvo arhitekata Splita u ulozi pridruženog partnera. U junu 2012. projektu je Evropska komisija odobrila sufinansiranje u okviru programa Kultura 2007-2013.

Na radionici u Sarajevu koja će se održati od 1. do 5. aprila će učestvovati 20 studenata i mladih stručnjaka i Sarajeva i Banje Luke, te po tri učesnika i dva mentora i ostalih partnerskih gradova. Program također uključuje predavanja lokalnih afirmisanih stručnjaka, prof. Vesne Hercegovac-Pašić, prof. Stjepana Roša, Nihada Kreševljakovića, Armine Pilav, te grupe Transformatori iz Bugarske, koja provodi različite vidove intervencija u Sofiji.

Radionica u Sarajevu će obuhvatiti jedan dio Općine Stari Grad, od Vijećnice preko Alifakovca i Franjevačke ulice do Trga Austrije i preko Latinske Ćuprije i Obale Kulina Bana do Šeher-Ćehajine ćuprije. Ova historijska četvrt bez imena je izabrana kao oblast istraživanja jer se nalazi u samom centru grada, a na neki način je zaboravljena i zapuštena od strane lokalnih vlasti, te po svojoj karakteristici formira izazov za stručnjake koji će se u sklopu projekta baviti ovim područjem. Kao jedan od najstarijih sarajevskih kvartova, ovaj dio koji možemo nazvati "Podbistrik", sadrži mahale, Austrougarske objekte i infrastrukture, te građevine iz perioda socijalizma. Iako se u kvartu nalaze neki od najznačajnijih objekata u gradu (Vijećnica, Inat kuća, Crkva sv. Ante, Konak, Sarajevska pivara, Careva džamija itd.), potencijali i ljepota ove gradske četvrti slabo su prepoznati i još manje iskorišteni. U kvartu ima malo sadržaja i prostora za djecu i ostale stanovnike gdje u sklopu javnog prostora mogu da provode slobodno vrijeme dok su zelene površine i dječija igrališta gotovo nepostojeća. Svi ovi faktori su naveli Public Room Sarajevo da izabere ovu četvrt kao područje koje će se tretirati kroz Akupunkturu grada i gdje će se realizovati intervencije koje će poboljšati kvalitet života žitelja kvarta, kao i njegovih drugih korisnika.

Za Public Room kao i grad Sarajevo koji je projektu dao svoje počasno pokroviteljstvo, čast je učestvovati u ovakvom projektu te dobiti priliku da kroz aktivnosti Akupunkture grada budemo primjer drugim gradovima kako je moguće kroz male sprovodive i jeftine intervencije poboljšati kvalitet života svojih građana i stimulisati socijalnu koheziju lokalne zajednice.

Predavanja i prezentacije rješenja radionice su otvorenog tipa, te ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane da posjete ove događaje u sali Ugostiteljsko-turističke škole u ulici Alajbegovića 4.