BiH
0

Aktivnosti ZOI '84. na poboljšanju sadržaja zimskog turizma

FENA
Kantonalno javno preduzeće ZOI '84. - Olimpijski centar Sarajevo u sklopu aktivnosti za narednu sezonu na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu planira realizirati projekte izgradnje žičare kabinskog tipa i nabavke mašina za vještačko osnježavanje.

Prema riječima ministra privrede Kantona Sarajevo Abida Šarića, koji je danas posjetio ovu organizaciju u stopostotnom vlasništvu KS-a, navedene aktivnosti nalaze se u vrhu prioriteta u skladu sa sredstvima koja u ovom trenutku Kanton može da izdvoji za poboljšanje sadržaja zimskog turizma.

"U ovoj fazi u toku su aktivnosti obezbjeđenja topova za vještačko osnježavanje kao i realiziranje projekta Bijela rijeka, čiji je cilj da se obezbijede dovoljne količine vode za vještačko osnježivanje i pokrivanje staza snijegom. Naš drugi prioritet je izgradnja savremene kabinske žičare na Bjelašnici, koja bi povezala Babin do s vrhom Bjelašnice, čime bismo otvorili čitav kompleks staza za skijaše", kazao je Šarić.

Direktor KJP ZOI '84. Nedžad Ajnadžić je istakao da je za navedene aktivnosti već raspisan međunarodni tender te da će za 40 dana biti poznati najpovoljniji ponuđači.

"Projekti su veoma ambiciozni, zahtjevni, potrebna su velika sredstva. Želimo brzu implementaciju ova dva projekta, bez kojih ne može biti uspješna sezona. Također, želimo ponovo da aktiviramo našu turističku agenciju ZOI TOURS, čije će zvanično otvorenje biti u aprilu. Pored toga naša je želja da se vratimo aktivnostima ugostiteljstva i hotelijerstva ", kazao je Ajnadžić.

Kako je istaknuto, investicija nabavke mašina za osnježavanje iznosi između milion i milion i po KM, a drugi projekt - izgradnja kabinske žičare oko 10 miliona eura.

Tokom posjete održana je i prezentacija ostalih olimpijskih objekata i smještajnih kapaciteta u vlasništvu ZOI-a, od kojih je većina uništena. Kako je rečeno, za njihovu obnovu i stavljanje u funkciju bit će potrebno dosta vremena, rada i sredstava, i to u ovom trenutku nije prioritet.