BiH
0

Aktivnosti na ustanovljenju Vijeća nacionalnih manjina BiH

FENA
Udruženja nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini koja se nisu odazvala na javni poziv objavljen početkom juna mogu u roku od 30 dana kandidirati predstavnike u Vijeće nacionalnih manjina BiH koje će biti ustanovljeno u skladu sa Zakonom o zaštiti prava nacionalnih manjina BiH.

Ovo je zaključak sa sastanka članova radne grupe za provođenje Odluke o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina BiH i predstavnika nacionalnih manjina u BiH, održanog danas u Sarajevu.

Predstavnici nacionalnih manjina u našoj zemlji informirani su o aktivnostima radne grupe koja djeluje pri Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), te o temeljnim odredbama Zakona kojim su regulirani status i prava pripadnika nacionalnih manjina u BiH.

Članovi radne grupe Zoran Koprivica i Samir Buljina pozvali su predstavnike nacionalnih manjina da u utvrđenom roku unutar vlastitih udruženja usaglase prijedloge, budući da se za spomenuto Vijeće može kandidirati po jedan predstavnik iz reda svake nacionalne manjine (zakonom tretirano ukupno 17 nacionalnih manjina u BiH).

Istaknuli su kako kandidati za Vijeće nacionalnih manjina mogu biti predloženi isključivo uime registriranog udruženja jedne od nacionalnih manjina.

Sudionike sastanka pozdravio je savjetnik u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Samir Šlaku, izražavajući spremnost ovog ministarstva da u skladu s ljudskim, tehničkim i finansijskim mogućnostima podrži aktivnosti u vezi s pravima nacionalnih manjina na njegovanje vlastite kulture i identiteta.

Konstatirano je kako su se na objavljeni javni poziv za kandidiranje u Vijeće nacionalnih manjina BiH odazvali predstavnici Albanaca, Čeha, Italijana, Jevreja, Poljaka, Roma i Ukrajinaca, a da to nisu učinili predstavncici Mađara, Makedonaca, Nijemaca, Slovaka i Slovenaca ni predstavnici Crnogoraca, Rumuna, Rusa, Rusina i Turaka koji još nisu registrirali vlastita udruženja.

Vijeće nacionalnih manjina BiH nakon provedene procedure, odnosno imenovanja njegovih članova djelovat će kao savjetodavno tijelo PSBiH. Radi se o ad-hoc tijelu koje će biti uključeno u razmatranje pitanja koja se tiču statusa nacionalnih manjina, odnosno u donošenje odluka od značaja za pripadnike određene populacije.