BiH
0

Aktivnosti na projektu "Čista rijeka Miljacka"

FENA
U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) danas je održan sastanak na kojem je predstavljen Protokol o realizaciji projekta "Čista rijeka Miljacka" pokrenutog na inicijativu Općine Centar u martu ove godine.

Sastanku su prisustvovali učesnici iz oba entiteta - načelnici općina Centar i Novo Sarajevo Dževad Bećirević i Nedžad Koldžo, direktor agencije "SERDA" Ševkija Okerić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Radomir Kezunović, predstavnici općina Ilidža i Istočni Stari Grad, te Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Agencije za vodno područje rijeke Save.

Cilj ovog dugoročnog projekta je očuvanje i poboljšanje kvaliteta voda, osiguranje čistoće, zaštita resursa i ekosistema rijeke Miljacke kao i promocija turističkih lokaliteta uz Miljacku, te razvoj ekološke svijesti stanovništva.

U okviru projekta, na osnovu analize sadašnjeg stanja, planirana je izrada studije kojom bi se definisali konkretni programi i aktivnosti na uređenju Miljacke, uz procjenu potrebnih finansijskih sredstava i zajednički nastup prema donatorima i partnerima u projektu.

Projektnim aktivnostima će koordinirati SERDA, a partneri u projektu su Grad Sarajevo, Grad Istočno Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Agencija za vodno područje rijeke Save a tehničku i finansijsku podršku pružit će općine - Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Pale i Istočni Stari Grad, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Centar.