Akcije u više bh. gradova
7

Aktivistice poručile: Glasajte za žene

Klix.ba
Ulična akcija u Sarajevu
Danas su se u gradovima širom Bosne i Hercegovine održale ulične akcije u okviru kampanje “Glasajte za žene” koju provode brojne nevladine organizacije iz cijele BiH.

Cilj ovih uličnih akcija bio je poziv građanima i građankama da na predstojećim izborima glasaju za žene i tako doprinesu njihovom ravnopravnijem učešću u politici.

U uličnim akcijama su se aktivistkinjama pridružile i kandidatkinje raznih političkih stranaka koje su također pozivale građane i građanke da uopšte izađu na izbore, te da svoj glas povjere ženama. Slične akcije će se organizirati i neposredno pred lokalne izbore u našoj zemlji.

U okviru aktivnosti kao što su senzibiliziranje mladih političara i političarki za rodna pitanja, te glasačica u ruralnim sredinama, koje u saradnji sa 11 nevladinih organizacija provodi TPO Fondacija u okviru projekta "Jednake mogućnosti za žene i muškarce u politici", podržala je i ove ulične akcije kao dio nastojanja da se unaprijedi pozicija žena u politici, istovremeno djelujući kroz edukaciju, lobiranje i kampanju.

"Kroz direktan rad na terenu u ruralnim sredinama primijetile smo da žene nisu dovoljno educirane o nadležnostima koje su relevantne za općinski nivo vlasti, te ih je zbog toga lakše manipulirati", istakla je Sabiha Husić direktorica Medica Zenica, te je objasnila da su žene iznimno zainteresirane za aktivnosti ovog projekta.

"Sigurna sam kada bi se više pažnje posvetilo edukaciji žena u ovom smislu da bismo imali i bolje rezultate u cjelokupnom političkom životu BiH kada je riječ o učešću žena u politici", zaključila je Huskić-Hasić.

"Nakon radionica sa mladim političarima i političarkama obećali su u svoje klubove mladih u svojim strankama posebnu pažnju posvetiti rodnoj ravnopravnosti", prenijela je dio iskustva u radu na ovom projektu Nada Golubović, ispred organizacije "Udružene žene" iz Banja Luke.

Ono što ohrabruje jeste činjenica da žene koje se uključuju u politiku imaju jaku želju da nešto promijene. "Nove političarke možda ne znaju šta ih sve očekuje u političkoj areni, ali je prisutna velika doza energije da svoj život i život naše zajednice uzmu u svoje ruke u donesu neke promjene i ovakvi projekti podržavaju taj pozitivan trend", naglasila je Fedra Idžaković ispred organizacije "Prava za sve" iz Sarajeva.

Ulične akcije su održane u Sarajevu, Bosanskom Grahovu, Bratuncu, Bijeljini, Banjoj Luci, Zenici, Sanskom Mostu. Udruženja koja su realizirala ovu aktivnost su "Prava za sve", "Medica" Zenica, "Udružene žene" Banja Luka, Udruženje građanki Grahovo, Forum žena Bratunac, Organizacija žena "Lara" Bijeljina, Helsinški parlament građana, Perpetuum Mobile, Krajiška suza, Institut za razvoj mladih KULT Sarajevo i TPO Fondacija.