BiH
8

Aktivisti u Banjoj Luci: Ove godine ništa, jer ste vi tako tražili!

Klix.ba
Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini obilježili su Međunarodni dan ljudskih prava u Banjoj Luci plakatima "Ove godine Ništa!!! Jer ste vi tako Tražili!!!".

Deseti decembar, koji Inicijativa već tradicionalno obilježava u brojnim gradovima BiH, a nakon prošlogodišnje "sahrane ljudskih prava", ovog puta je ukazano na atrofiju građanske svijesti i reakcije na sve ono što se u ovom gradu, ali i šire, dogodilo od prošlog 10. decembra.

Ovom akcijom aktivisti skreću posebnu pažnju na kršenje ljudskih prava u slučajevima "Picinog parka", "Porodice Vulić", "Trećeg paviljona", neovlaštenog upada i pretresa, ograničavanja slobode okupljanja i kretanja uredbama o zabrani okupljanja na 50 metara od obezbjeđenih javnih institucija kao i novu praksu alkotestiranja pješaka.

Aktivisti izražavaju zabrinutost zbog ovakve prakse i nastavit će da vrše aktivnosti uzbunjivanja i osvještenja potrebe da građani insistiraju na implementaciji ustavno i zakonski zagarantovanih prava u skladu sa međunarodnim ugovorima i civilizacijskom praksom građanskih prava i sloboda.

Dok se prošle godine, Dan ljudskih prava obilježavao simulatno u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu, ove godine bit će obilježen i u Bihaću, Srebrenici, Stocu, Živinicama i Višegradu.

"Svjesni smo da brojne aktivnosti u manjim sredinama možda i neće naići na sličan nivo medijske pažnje kakvu imaju glavni centri, ali potrebno je animirati i pokrenuti akcije i otvoriti prostor za djelovanje na mikroplanu", rekla je, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine Alma Mašić.

Istaknuta je potreba povezivanja ljudskopravaških organizacija, koje moraju zauzeti tvrđi stav spram kršenja ljudskih prava, te posmatrati pojedine probleme aktivistički, u svrhu snažnog odgovora na širenje govora mržnje, institucionalnu diskriminaciju i represiju te opasnost podizanja novih međuetničkih tenzija u svjetlu Opštih izbora 2014. godine.