BiH
0

Aktivisti pokreta Dosta protestirali zbog policijske brutalnosti i neprofesionalnosti

FENA
Aktivisti pokreta Dosta organizirali su danas ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu mirne proteste kako bi iskazali nezadovoljstvo ponašanjem pripadnika SIPA-e, kada su jučer pokušali zaustaviti aktiviste nevladine organizacije "Tutto Completto" u bacanju farbe na fasadu zgrade državnog predsjedništva.

Uzvikujući parole "nasilja je dosta", "vlasti i policija - mito i korupcija", te "dole troglavo čudovište", aktivisti pokreta Dosta su se usprotivili, kako su istaknuli, policijskoj brutalnosti i neprofesionalnosti u BiH.

Oni smatraju kako je došlo do grubog kršenja ljudskih prava predstavnika organizacije "Tutto Completto", od kojih je jedan od aktivista brutalno pretučen od pripadnika policijskog osiguranja zgrade Predjedništva BiH.

  • Ne ulazeći u raspravu da li je postupak "farbanja" zgrade ispravan, jasno je da su mladi jučer željeli iskazati svoje nezadovoljstvo, kazao je jedan od članova pokreta Dosta Sanjin Bužo.

Protestnici su zatražili oslobađanje aktivista koji su privedeni nakon jučerašnjeg incidenta, te istragu o ponašanju policajaca u ovom slučaju. Mogle su se čuti i pozivi na ostavke direktora SIPA-e Sredoja Novića i ministra sigurnosti BiH Bariše Čolaka.

Također, petnaestominutnom blokadom glavne gradske saobraćajnice kod zgrade državnog predsjedništva, okupljeni građani su željeli uputiti poruku upozorenja budućim vlastima nakon izbora.

Aktivistima pokreta Dosta pridružili su se i predstavnici drugih nevladinih organizacija, pojedinih političkih stranaka, radnici kolektiva "Sarabon", ali i drugi nezadovoljni građani Sarajeva.

Aktivisti nevladine organizacije "Tutto Completto" jučer su bacanjem farbe na fasadu zgrade Predsjedništva BiH željeli iskazati nezadovoljstvo nedonošenjem zakona o volonterizmu u BiH.