BiH
7

Aktivisti Inicijative mladih sadili breze u znak borbe protiv homofobije

FENA
Ekipa Inicijative mladih za ljudska prava u BiH iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara i Ljubuškog, organizirala je "guerilla gardening“ akciju, u okviru koje su posadili sadnice breze na lokacijama kampusa Univerziteta u Sarajevu, ispred Historijskog muzeja, kod Vatrogasnog doma, ispred Bosanskog kulturnog centra, te na Trgu oslobođenja.

Poruka akcije je "kohabitacija“, kojom Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH šalje poruku podrške LGBT zajednici u BiH, njihovim pravima i slobodama, obilježavajući ovako simbolično Dan borbe protiv homofobije kao "Noć borbe protiv homofobije“, budući da je LGBT zajednica i dalje na marginama bh. društva u sjeni dnevnopolitičkih problema.

"Akcijom smo željeli pokazati da je moguće povezati neposredno koristan aktivizam za zajednicu, kakav je sadnja drveća tamo gdje ih fali, te nenametljivom porukom ukazati na činjenicu da u bosanskohercegovačkom društvu žive svi ti neki 'drugi', koji se nalaze u sjeni i u čiju odbranu trebaju stati svi građani kojima je do ravnopravnosti i tolerancije u ovom gradu, i u ovoj zemlji", rekao je jedan od aktivista Inicijative.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH obilježila je Dan borbe protiv homofobije, kroz organizaciju okruglih stolova, sa aktivistima, te sa predstavnicima civilnog društva i međunarodne zajednice, projekcije dokumentarnih filmova te edukacijske radionice uz podršku Holandske ambasade. Također, YIHR-ovi aktivisti učestvovali su i na radionici koju je istim povodom organizirao i Sarajevski otvoreni centar, saopćeno je iz YIHR.