"Izađi iz kutije"
8

Aktiviste civilnog društva treba uključiti u popis stanovništva

Klix.ba
Članovi i članice Inicijative za slobodu izjašnjavanja izrazili su svoje zadovoljstvo činjenicom da je Izvještaj o Prvoj misiji međunarodnog monitoringa popisa stanovništa, domaćinstva i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine dostupan na internet stranici Agencije za statistiku BiH

Iz ove inicijative pozdravili su transparentnost bh. vlasti i međunarodnih promatrača i dijeli interes svih aktera za efikasnim, tačnim i profesionalnim popisom koji odgovara najvišim standardima.

Izvještaj pruža detaljne komentare i preporuke agencijama u BiH za statistiku u vezi sa komunikacijama, finansijama i nabavkama, logistikom, organizacijom na terenu, priprema i provođenju obuke popisivača, sadržaja popisnice, te učešća civilnog društva u svakoj fazi procesa planiranja,navodi se u saopštenju Inicijative za slobodu izjašnjavanja.

U Inicijativi se slažu sa "kratkoročnim, hitnim preporukama" Međunarodne misije koje se odnose na formulisanje ključnih pitanja u popisnici, uključujući pitanja o etničkoj/nacionalnoj pripadnosti i vjeroispovijesti.

"Međutim, željeli bismo podsjetiti da je formulacija obaveznog pitanja o 'maternjem jeziku' i dalje problematična i ne odražava međunarodne preporuke. Ostajemo predani insistiranju na otvorenom procesu kako bi se građanima omogućilo da se na ova tri pitanja izjasne po slobodnom nahođenju i volji, odnosno, da se ne ograničavaju ili sputavaju na odabir jednog od unaprijed definisanih odgovora", navode iz Inicijative.

Inicijativa za slobodu izjašnjavanja pozdravlja i preporuke Međunarodne misije koje se odnose na pripremu materijala za obuku popisivača.

S obzirom da će 20.000 osoba proći kroz svaku ulicu u državi i pokucati na vrata svakog građanina i svake građanke, od suštinske je važnosti da budu obučeni na jedinstven način, utemeljen na poštivanju ljudskih prava i standarda EUROSTAT-a, te da se osigura da su predani korištenju standardiziranog materijala koji će osigurati dosljednost samog popisa.

Kako se u posljednje vrijeme u medijima navodi da će probni popis, prvobitno planiran za septembar započeti 14. oktobra 2012, Inicijativa za slobodu izjašnjavanja poziva tri relevantne agencije da u planiranje i provedbu probnog popisa uključe aktiviste civilnog društva, udruženja povratnika i predstavnike nacionanih manjina, kako bi se osigurao potpuno objektivan i profesionalan proces probnog i glavnog popisa, kao i prikupljanja i obrade podataka.