Hiljade ljudi na dočeku
0

Aktivista iz BiH sletio u Istanbul

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Noćas oko tri sata državljanin BiH Yaser Mohammad Sabbagh, zajedno sa više stotina aktivista iz konvoja koji su napali izraelski komandosi, doputovao je u Tursku. Na aerodromu u Istanbulu humanitarce je dočekalo više hiljada ljudi.

Sabbagh, član Međunarodnog foruma solidarnosti - EMMAUS, odmah po slijetanju upućen je na ljekarski pregled, a prema informacijama koje smo dobili od Dženane Šabić iz EMMAUS-a, on će i narednih nekoliko dana provesti u Turskoj, kako bi prisustvovao dženazama nastradalih. U našu zemlju bi se trebao vratiti tokom vikenda.

Tri turska aviona iz Tel Aviva su dovezla aktiviste, ali i devet drvenih sanduka u kojima su tijela ubijenih prilikom upada komadosa.

"Bili smo uplašeni, oteti i napadnuti dok smo nosili pomoć ljudima u Gazi", rekao je jedan od aktivista, britanski državljanin turskog porijekla Mustafa Ahmet.

Većinu od 466 aktivista, koji su doputovali na aerodrom u Istanbulu, čine Turci, ali među njima ima i britanskih, norveških, holandskih i španskih državljana.

Nekoliko aktivista sugerisalo je da je broj poginulih veći i optužuju izraelsku vojsku da skriva tijela i da uništava forenzičke dokaze.

Predsjednik turske humanitarne organizacije  koja je organizovala odlazak konvoja ka pojasu Gaze Bulent Jildrim rekao je da su vojnici ubili ljekara koji je želio da se preda i da su bacali tijela u more. 
Izrael je poslao naoružane komandose na šest brodova na kojima je bilo skoro 700 aktivista nakon što su, kako tvrde, organizatori misije ignorisali pozive vlade da teret dovezu u izraelsku luku, gdje bi bio pregledan i prebačen u pojas Gaze. 

U većini slučajeva putnici su se predali vojnicima, ali je otpor pružen na najvećem brodu "Mavi Marmara", koji je plovio pod turskom zastavom. Izraelske vlasti tvrde da su vojnici napadnuti noževima, šipkama te da je na njih otvorena vatra iz dva pištolja koji su oteti od vojnika. Kažu da su vojnici potom otvorili vatru, pri čemu je ubijeno devet aktivista.

Aktivisti, ali i brojni svjetski lideri, optužuju Izrael za brutalnost i kršenje konvencije o ljudskim pravima te traže temeljitu istragu o tome šta se dogodilo na brodovima.

Tri člana humanitarne ekspedicije, po jedan iz Irske, Australije i Italije, zadržani su u pritvoru u Izraelu iz još uvijek nepoznatih razloga.