SDP BiH
0

Aktivirati antikorupcijski tim za ispitivanje sumnjivih privatizacija

FENA
SDPBiH poziva OHR da konačno aktivira antikorupcijski tim, odnosno, nadležna tužilaštva da preispitaju slučajeve sumnjivih privatizacija, odluka o izboru strateških partnera i pristupanju dodjeli koncesija.

U saopćenju za javnost SDPBiH poziva i Parlament FBiH da uz učešće najšire ekspertne javnosti preispita odluke o dodjeli i prodaji posljednjeg preostalog nacionalnog blaga iz elektroenergetskog i telekomunikacionog sektora.

"Ostaje nejasno da li su više profitirali oni koji preprodaju tzv. viškove električne energije ili oni koji nastoje na svaki način osigurati izbor navodnih strateških partnera iz reda favorita povezanih s utjecajnim članovima njihovih političkih partija", stoji u saopćenju SDPBiH.

SDPBiH smatra da se od formiranja vlasti koalicioni partneri "iscrpljuju oko izbora nadzornih odbora i menadžera u strateškim preduzećima a ne oko katastrofalne situacije u privredi i nekontroliranoj inflaciji kao posljedici strukturalnih promašaja u privredi".

Socijaldemokratska partija BiH već nekoliko godina upozorava javnost kako interes stranaka na vlasti koje se kriju svaka iza svog nacionalnog interesa počinje i završava na konačnom ostvarivanju presudnog utjecaja i rasprodaji posljednjeg narodnog blaga, saopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.