BiH
4

Akšamija: Smanjenje broja zaposlenih u državnoj službi nije cilj reforme javne uprave

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija kazao je danas u Sarajevu da smanjenje broja zaposlenih u državnoj službi BiH nije cilj reforme javne uprave te da Evropska unija insistira na izgradnji kapaciteta.

On je to izjavio tokom dvodnevne HRM Konferencije "Modernizacija sistema upravljanja ljudskim potencijalima u državnoj službi" koju finansira EU, a čiji je cilj doprinos reformskoj, efikasnoj i transparentnoj javnoj upravi.

Akšamija je naglasio da je smanjenje broja zaposlenih na svim nivoima unutar državne službe moguć, ali da su u tom slučaju potrebne mnogo veće reforme kao što su ustavne.

"Selekcija državnih službenika treba biti zasnovana na kompetencijama, a ne na čistom znanju ili slobodnom utisku, a isto tako i napredovanje u službi", pojasnio je Akšamija.

Smatra da će HRM Konferencija pomoći izgradnji bolje i profesionalnije državne službe koja će više biti usmjerena prema građanima, jer upravo moderno upravljanje ljudskim resursima to omogućava.

"Cilj je poboljšanje kompletne javne uprave koja prema mom mišljenju nije ni dobra a niti loša, jer se nalazimo usred reformi", zaključio je Akšamija.

Učesnici HRM Konferencije su uposlenici državnih institucija BiH koji rade na poslovima upravljanja ljudskim resursima, a imaju priliku da tokom dva dana prošire znanja, razmijene informacije i steknu dodatna iskustva iz ove oblasti.