Boris Kožemjakin
0

"Ako zaboravimo, postajemo saučesnici zla"

FENA
Boris Kožemjakin (Foto: Jasenko Korjenić)
Boris Kožemjakin (Foto: Jasenko Korjenić)
Predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin pozvao je danas u svom obraćanju na skupu u Sarajevu kojim je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta na uvođenje nastave u bh. školama o ovom najvećem zločinu u historiji, te na donošenje zakona o zabrani negiranja holokausta.

"Ako zaboravimo, postajemo saučesnici zla", poručio je Kožemjakin okupljenima na skupu u prostorijama Jevrejske zajednice BiH, među kojima je bio i visoki predstavnik Valentin Inzko, dodajući kako su genocidi u Kambodži, Srebrenici, Darfuru upravo posljedica toga što se nisu izvukle pouke iz holokausta.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se odlukom Generalne skupštine UN-a u znak sjećanja na šest miliona Jevreja koje je ubio nacistički njemački režim. A na dan 27. januara 1945. trupe sovjetske Crvene armije oslobodile su najozloglašeniji logor za istrebljenje Aušvic. Isti datum prihvaćen je u BiH i već petu godinu zaredom obilježava se u organizaciji Jevrejske zajednice u BiH i Vijeća ministara BiH.

Po riječima Kožemjakina, ove godine su se u obilježavanje Dana sjećanja uključili Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti, Istorijski arhiv Sarajevo i Arhiv BiH, čime se obilježavanje ovog datuma proširilo i na druge aspekte, a što je garancija da će se doći do nekih poruka koje bi trebalo da spriječe da se ovakvo zlo više nikada i nikome ne dogodi.

"Poruka koja ide sa ovog skupa je da moramo stalno učiti, da moramo stalno ponavljati da se ne bi zaboravilo. Zaborav vodi u nova stradanja, nove tragedije", izjavio je.

Kožemjakin dalje upozorava da je negiranje zločina praktično saučesništvo u njemu.

"Čak smo imali neke novinare i političare na ovim prostorima koji su to negirali, pa nije čudo da onda imamo one koji negiraju ono što se desilo u Srebrenici. Nažalost, mnogi iz holokausta nisu naučili mnogo. Evropa nije naučila mnogo, jer se genocidi i drugi zločini širih razmjera ponovo dešavaju", rekao je.

Kada je u pitanju BiH, Kožemjakin naglašava da Jevreji žive potpuno normalno, bez ikakvih organiziranih, orkestriranih problema, niti takvih oblika antisemitizma.

"BiH je jedan od rijetkih primjera da antisemitizam nije u takvom obliku živ da bi ugrozio jevrejsku populaciju", ocijenio je predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu.

Osim uvodnog komemorativnog skupa, večeras je organizirano i nekoliko predavanja o spašavanju Jevreja u BiH, prikazivanje filma o logoru Jasenovac, promocija knjige "Pisma Haimu Altarcu iz koncentracionih logora u II svjetskom ratu", dok će u Galeriji Novi hram biti otvorena izložba "Logori u kojima su stradali Jevreji u II svjetskom ratu".

Istraživač holokausta u Institu za istraživanje zločina protiv čovječnosti Eli Tauber, zajedno s direktorom Istorijskog arhiva Sejdalijom Gušićem i Milenom Gašić, autor je te izložbe, a naglašava da će biti prikazani logori u kojima su stradali bh. Jevreji, zakoni na osnovu kojih su progonjeni, deportacija Jevreja, s posebnom pažnjom na logor Jasenovac u kojem je stradalo najviše bh. Jevreja.

Pored toga, bit će prikazani i oni logori za koje je znalo jako malo ljudi, kao što su Kruščica kod Travnika, Đakovo, gdje su stradale žene i djeca, Feramonti u Italiji i drugi.