BiH
5

Ako temperature padnu ispod nule usjevi će stradati

FENA
Visoke dnevne temperature u zimskim mjesecima pogoduju razvoju raznih virusa i oboljenja, toj pojavi podložne su, osim ljudi, i biljne i životinjske vrste. Ukoliko dođe do drastičnog pada temperature žito i drugi jesenski usjevi na bh. poljima, u najboljem slučaju, imat će manji prinos.

Profesorica s Poljoprivredno prehrambenog fakulteta u Sarajevu Mirha Đikić za Agenciju Fena kaže da je situacija nesvakidašnja te da usjevi, u periodu kada bi trebali mirovati i biti prekriveni snijegom, normalno rastu i razvijaju se.

"Ukoliko temperature padnu ispod nule, a da pri tome još nema snijega, usjevi će stradati", navodi Đikić.

Pojasnila je da je donja granica za pokretanje biljke temperatura zemljišta pet stepeni Celzija, a s obzirom na to da dnevne budu do 19 stepeni lako se i zemljište zagrije.

Osim toga, dodala je, može se desiti, ako temperature ostanu kao što su do sada bile, da biljkama u proljeće fali vode što bi, također, štetilo razvoju i prinosima.

Đikić je optimistična i kaže da ratarske kulture, sasvim normalno, mogu i opstati ukoliko temperature ostanu optimalne još neko vrijeme, a da pri tome i padavine bude umjerene.

Osim ratarskim kulturama, trenutna temperaturna situacija ne odgovara ni voćkama niti pčelama što su u ranijim izjavama Feni potvrdili profesori s Poljoprivredno prehrambenog i Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Visoke dnevne temperature stvaraju "lažnu sliku" proljeća na voćnjacima i u košnicama, a sve to može rezultirati ugibanjem i smrzavanjem.

Međutim, vlasnih plantaže trešnje u Modriči Sakib Sarvan kaže da su klimatske promjene problem cijele planete i da se poljoprivrednici s tim moraju suočiti, a da je ključ rješenja problema edukacija.

Mišljenja je da treba pratiti svjetske trendove i inovacije te da rješenje za svaki problem postoji.