Guzin
0

Ako sud u Haagu donese negativnu odluku, uložit ćemo žalbu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ako Okružni sud u Haagu donese negativnu odluku po nas, uložit ćemo žalbu apelacionom sudu u tom gradu, izjavio je danas za Fenu Semir Guzin, član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane po njihovoj tužbi protiv Kraljevine Holandije i UN-a zbog nesprječavanja genocida u julu 1995. godine u "zaštićenoj enklavi" Srebrenica.

Pred Okružnim sudom u Haagu 18. juna ove godine održana je rasprava o procesnim prigovorima Kraljevine Holandije, a koji glase da taj sud nije nadležan za postupanje protiv UN-a i da, u ovom slučaju - za genocid, UN ima imunitet. Odluka o tome da li je ili nije haški okružni sud nadležan za UN i može li UN biti suđen u ovom predmetu očekuje se 10. jula.

"Ako sud odbije prigovor Holandije, postupak se nastavlja i protiv UN-a i protiv Kraljevine Holandije, a ako se prigovor uvaži proces se nastavlja samo protiv Holandije”, kazao je Guzin.

Dosad je, naglasio je, bila riječa o procesnim prigovorima. Pravo suđenje tek predstoji.

"Kada se ustanovi protiv koga će se voditi postupak, pristupit će se pravom suđenju - izvođenju dokaza, saslušanju stranaka, svjedoka i tako dalje“, kazao je Guzin.

Početak suđenja još nije poznat. Obje strane čekaju odluku suda, jer žalbu će sigurno uložiti strana koja bude nezadovoljna.

Tužbu su Srebreničani podigli zbog genocida u "zaštićenoj enklavi Srebrenica“. Riječ je o 8.000 zahtjeva, a ukupan broj tužitelja je oko 6.000.