BiH
0

Ako se usvoji zakon o plaćama, Sindikat će organizirati prosvjede

FENA
Samostalni sindikat radnika kemije i nemetala Federacije BiH oglasio se priopćenjem za javnost u kojem poručuje parlamentarcima da neće dopustiti usvajanje predloženog zakona o plaćama, mirovinama i naknadama u institucijama po kojem bi plaće parlamentarcima iznosile sramnih 7 000 maraka, a mirovine od 2 500 do 3 400 maraka, uz sve ostale privilegije.

Nakon predloženog zakona o plaćama, mirovinama i nadoknadama u institucijama vlasti Federacije BiH, Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala F BiH upozorava da je na sceni još jedna klasična prevara i atak na i onako niska primanja radnika. Da li predlagač želi da se kola slome na najugroženijoj kategoriji, pita predsjednica sindikata Kata Iveljić.

Veliki broj radnika u industrijskim komapnijama, kako navodi predsjednica sindikata kemije i nemetala, živi od 350 maraka, a tisuće njih je bez ikakvih primanja jer su u procesu privatizacije, stečaja i likvidacije ostali bez posla.

"Podsjećamo vas da je 11. siječnja 2008. godine između Vlade Federacije BiH i grupacije industrijskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata, potpisan protokol da se konačno počnu rješavati nagomilani problemi radnika. Protokolom smo odredili prioriterte, uvezivanje radnog staža svim radnicima, rasterećenje privrede smanjenjem stope poreza, socijalni programi za radnike koji su u procesu privatizacije, stečaja i likvidacije ostali bez posla. Umjesto rjašavanja krucijalnih problema radnika, vi u prioritet stavljate Zakon o plaćama i penzijama poslanika. Bojimo se da je protokol samo mrtvo slovo na papiru i kupovanje socijalnog mira", stoji u priopćenju.

Iz Sindikatau podsjećaju da je u 2007. godini broj zaposlenih bio 419 000, a registrirana neuposlenost 370 000, novčanu naknadu na zavodu za zapošljavanje prima samo 1,5 posto registriranih zbog nedostatka sredstava jer se ona zloupotrebljavaju za gašenje požara. Novčanu naknadu, ovisno od radnog staža korisnik, može maksimalno primati od 6 do 24 mjeseca.

Iz sindikata javno poručju parlamentarcima da se ne igraju sa sudbinom građana jer su izabrani da rješavaju njihova egzistencijalna pitanja, a ne osobne interese.

Siromaštvo je i dalje u poratsu, a tisuće radnika čeka mjesecima da primi plaću zbog izuzetno visokih poreza i doprinosa. Umjesto rasterećenja privrede, predstavnici vlasti sebi uzimaju za pravo da još više opterete život onih koji stvaraju dohodak, navode iz Sindikata.

Sindikat neće dopustiti još više siromašenje građana i stat će u zaštitu radnika i njihovih prava. Ako dođe do usvajanja spomenutog zakonma, Sindikat će organizirati masovna okupljanja i prosvjede, stoji na kraju priopćenja.