BiH
10

Ako se BPS povuče iz koalicije: Ulazak SBB-a ili HDZ-a 1990 u vlast jedino rješenje

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) saopćila je prije tri dana da se povlači iz pregovora o novoj koaliciji na nivou FBiH. Time je dodatno produbljena politička kriza u FBiH.

"BPS - Sefer Halilović obavještava da se kao politički subjekt povlači iz daljnjih razgovora o formiranju vlada na nivou Federacije BiH, BiH i drugim nivoima. Političke igre koje predvodi SDA pokazuju sasvim suprotan pravac, odnosno najobičniju borbu za fotelje predstavnika SDA i njihovih satelita, te BPS - Sefer Halilović u takvoj karikaturalnoj situaciji ne želi učestvovati", kaže se u saopćenju BPS-a.

Da ne cvjetaju ruže u novoj koaliciji dalo se naslutiti ranije. Iako su delegacije SDA održale više sastanaka sa Strankom za BiH i A-SDA, BPS se već sedmicama nije odazivao na te sastanke. Tada je za Klix.ba iz SDA i BPS-a rečeno da ne postoje problemi već se ne mogu uskladiti termini.

BPS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ima četiri zastupnika. Zajedno s BPS-om, koalicija SDA, HDZ BiH, A-SDA, Stranka za BiH imala je 50 ruku što predstavlja tijesnu većinu.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, kaže za Klix.ba da nije upoznat sa situacijom u vezi sa BPS-om, a posebno ne zna šta je dogovoreno između SDA i BPS-a.

No, kako Klix.ba saznaje, BPS bi se ipak mogao vratiti za pregovarački sto, a prijetnja povlačenjem iz pregovora više je pritisak na SDA kako bi se ojačale sopstvene pregovaračke pozicije.

Najavljivani ulazak HDZ-a 1990 trebao je samo ojačati ovu parlamentarnu većinu. Matematički, četiri zastupnika HDZ-a 1990 dovoljna su koalicji SDA, HDZ BiH, A-SDA i Stranci za BiH da formiraju tijesnu parlamentarnu većinu.

Ako BPS ipak ostane pri stavu o povlačenju iz pregovora, ulazak SBB-a čini se sve izvijesnijom opcijom. Tome svjedoči i sve slabije protivljenje iz SDA ovakvoj opciji, a HDZ BiH već duže vrijeme otvoreno i uporno zagovara ovu opciju.

Za jednu širu koaliciju zalaže se i HDZ 1990, a ni predsjednik Stranke za BiH nema ništa protiv da u vlast uđu i SBB i HDZ 1990.

Međutim, u jednačini s previše nepoznatih teško je predvidjeti konačno rješenje. Tako nije poznato da li bi, kad bi SDA i prihvatila ulazak SBB-a, ova stranka tražila da koaliciju čine samo SDA, HDZ BiH i SBB te za sebe uzela sve pozicije koje je imao DF. Dodatno, Čović se oštro protivi bilo kakvoj participaciji Devedesetke u vlasti.

Najave zvaničnika SDA da će Vlada FBiH biti popunjena do polovine septembra, ili najava Jerlagića da se to treba učiniti prije nego što djeca krenu u školu, očigledno su mnogo više želje nego li realna očekivanja.