Ivo Tomašević razočaran
0

"Ako ovo rade nadbiskupu, kako je običnom čovjeku"

Piše: F. Borić
Tomašević: Vlasti ne žele pomoći
Tomašević: Vlasti ne žele pomoći
Nakon što je u Ordinarijat Vrhbosanske nadbiskupije stigla odluka Općinskog suda u Sarajevu u kojoj se odbija žalba Crkve u slučaju poznatom kao Biskupski stan, generalni tajnik Ivo Tomašević za Sarajevo-x.com kaže kako je ogromna šteta i još veća nepravda već načinjena.

Riječ je o dijelu nabiskupske rezidencije u kojem su u bivšem režimu kao stanari živjeli članovi porodice Fadila Smajovića, za kojeg Tomašević tvrdi da je radio za tajnu službu i prisluškivao nadbiskupa i druge službenike.

"Fadil Smajović je dan ili dva prije opsade Sarajeva otišao u Beograd, i mi smo tada dobili informacije da je radio za određene službe. Napominjem da nije riječ ni o kakvom stanu, nego o dijelu rezidencije nadbiskupa koju je bivši režim uzeo od nas", kaže Tomašević, dodajući kako je Crkva htjela Smajoviću svojedobno, prije nego što će se ispostaviti pravi razlozi Smajovićevog "suživota" sa nadbiskupom, kupiti zamjenski dvosoban stan, što ovaj nije prihvaćao. Smajović je pokrenuo proces, kasnije i preminuo, pa je njegova supruga nastavila voditi parnicu, koja je okončana 17. septembra 2010. Tomašević također napominje kako Smajovićeva porodica nije nezbrinuta jer je Fadil iza sebe ostavio stan u Istri, Vojvodini, kao i u Kanadi, gdje je živio posljednjih godina svojega života.

"Sud je donio odluku na temelju Zakona o stanarskom pravu za koju su, nažalost, glasovali i predstavnici hrvatskih stranaka, uključujući i HDZ-a. Zbog tog zakona sada Napredak ima problema i ne može vratiti neke zgrade koje su bile u njihovom vlasništvu u Sarajevu", kaže Tomašević za Sarajevo-x.com.

Generalnog tajnika pitamo šta i kako dalje.

"Mi silu i moć nemamo. Strukture vlasti, ako hoće, to mogu riješiti i naći Smajovićevima alternativni smještaj. Poruka je loša, velika je nepravda nanesena. Šta sada mi trebamo, da izdvajamo novac namijenjen za neke humanitarne akcije kako bi vratili dio rezidencije", pita se Tomašević, napominjući kako je ovdje temeljni problem - zakon.

"Ovo je samo flagrantan primjer i može biti poticaj da neke stvari krenu nabolje. Nije način da nadbiskup mora kupovati svoju kuću od onih koji su mu radili o glavi. Ako se to njemu može raditi, šta je onda sa običnim čovjekom", kaže monsignor Ivo Tomašević za naš portal.