BiH
14

Ako ne bude sankcija za napadače na novinare, neće biti izvještavanja o radu institucija

Piše: E. G.
Udruženje BH novinari, predstavnici Vijeća za štampu, direktor portala Klix.ba Dario Šimić i glavni i odgovorni urednik Jasmin Hadžiahmetović danas su u sarajevskom Mediacentru održali konferenciju za medije na kojoj je još jednom upozoreno na sve učestalije kršenje novinarskih prava i napade na novinare i medijske kuće u BiH.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari je podsjetila na fizičke napade i druga krivična djela koja su počinjena prema novinarima od 2006. do 2014. godine. U tom periodu je počinjeno 60 krivičnih djela prema novinarima, od čega 17 eksplicitnih prijetnji smrću. Samo u devet slučajeva su donesene pravomoćne presude i to su samo dva slučaja tretirana kao krivični postupci, a svi ostali kao prekršaji.

Jedan od posljednjih grubih napada na medije je i policijski pretres prostorija našeg portala u prošli ponedjeljak, kada nam je oduzeta određena oprema za rad, a u vezi sa javnosti dobro poznatim slučajem "Dva papka", odnosno snimkom na kojem Željka Cvijanović, premijerka RS-a, govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, što je naša redakcija objavila 15. novembra.

Prema nezvaničnim informacijama Federalne televizije, a što je na današnjoj konferenciji za medije saopćio Avdo Avdić, urednik te medijske kuće, našoj redakciji bi do kraja sedmice trebali biti vraćeni izuzeti predmeti tokom pretresa u prošli ponedjeljak, a koji su obavili pripadnici MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo. Nadležne institucije bi Rješenje o nalogu za pretres navodno trebale poništiti.

Direktor portala Klix.ba i urednik su i ovom prilikom zahvalili svim novinarima i medijskim kućama koje su proteklih dana kontinuirano izvještavale o pretresu te bile velika podrška našoj redakciji.

"Onog momenta kada smo vidjeli da stojite ispred redakcije dok je trajao pretres u neku ruku nam je pao kamen sa srca, jer smo znali da nismo sami u ovome i da imamo vašu podršku", kazao je urednik Klixa Jasmin Hadžiahmetović obraćajući se danas kolegama koji su prisustvovali konferenciji koja je bila i svojevrsni protest novinara u Sarajevu zbog sve učestalijih napada na naše kolege širom BiH.

Direktor Klixa Dario Šimić je danas podsjetio da je naš pravni tim iskoristio zakonom predviđeni rok i uputio žalbu nadležnima zbog izuzimanja predmeta iz redakcije tokom pretresa, a najavio je da će naša redakcija poduzeti i sve ostale pravne korake koji su nam na raspolaganju.

"Mi još uvijek očekujemo zvaničan odgovor na našu žalbu. Ne znamo šta će nam odgovoriti, ali evo nadam se da će nam zaista vratiti sve što su oduzeli i da će cijeli postupak biti proglašen nezakonitim. Nadam se i uvjeren sam da ćemo pobijediti u ovome. Ne smatramo ovo samo napadom na Klix, već općenito na medije i medijske slobode u BiH", kazao je Šimić.

Na konferenciji za medije je bilo govora i o drugim slučajevima napada na novinare i ugrožavanja medijskih sloboda i prava. Jedan od posljednjih napada je bio onaj na urednike portala Tačno.net Šteficu Galić i Amera Bahtijara u Mostaru. Iako se napad desio prije nekoliko dana policija u tom gradu još uvijek nije poduzela bilo kakve mjere protiv počinilaca.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima, kao i pravni zastupnici urednika Tačno.net će nastaviti insistirati da policija obavi detaljnu istragu u vezi sa ovim slučajem te da objave imena imena napadača i da se pokrenu zakonom predviđene procedure protiv njih.

Dario Novalić, predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu, je kazao da današnje okupljanje novinara nije samo konferencija za medije već i svojevrsni protest koji je prvi u ovoj godini, ali da neće biti i posljednji.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Ono što je nama potrebno i na čemu ćemo nastaviti insistirati je da nam se omogući normalan rad u ovoj državi, a to znači poštivanje zakona i kada su novinari u pitanju. Čudne se stvari dešavaju proteklih mjeseci. Spomenut ću i to da su kolege koje rade emisiju Mreža na FTV dobile zabranu Suda u Travniku da emituju određene priloge, ali naravno objavili su to uprkos sudskoj odluci", podsjetio je Novalić.

"Ključni zahtjevi nas novinara iz BiH su da se kažnjavaju sva krivična i druga djela počinjena prema novinarima", kazala je Rudić.

Rudić je najavila da će, ukoliko se nešto ne poduzme u smislu pravovremenog procesuiranja napada na novinare i zaštite novinara, biti organizirani javni protest novinara te da će novinarska uduženja pozvati medije da bojkotuju institucije koje ne provode zakone države i međunarodne standarde koje su prihvatili kada je riječ o zaštiti prava na slobodu izražavanja.

Inače, od 2006. godine zabilježeno je 400 slučajeva kršenja slobode izražavanja i individualnih prava novinara, od kojih su neki fizički napadi na novinarske ekipe BNTV i TVSA, sudska zabrana objavljivanja informacija za FTV, uskraćivanje akreditacije novinarima BN televizije za ulazak u Palatu predsjednika RS-a i verbalni napad na urednike portala Tačno.net.