Edhem Biber
0

"Ako ne bude donesen zakon, trudit ćemo se da srušimo Vladu"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ako Vlada FBiH danas donese interventni zakon o plaćama i naknadama koje nemaju karakter plaća zaposlenih u institucijama Federacije BiH, kantona, gradova, općina, vanbudžetskih fondova i direkcija za ceste i tekućim grantovima, direktno će uvesti vanredno stanje u FBiH, a Sindikat će se truditi da sruši takvu vladu.

To je kazao danas na vanrednoj konferenciji za novinare predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber, dodavši da se radi o zakonu koji je u suprotnosti s međunarodnim konvencijama i ustavima Federacije BiH i države BiH te kolektivnim ugovorima.

  • Donošenjem tog zakona dio Vlade želi da uvede vanredno stanje u Federaciji, a time bi bio suspendiran i socijalni ugovor koji je Sindikat početkom godine potpisao s Vladom i poslodavcima. Pored svega, njegova primjena dovela bi do kolapsa penzionog i zdravstvenog osiguranja u FBiH - rekao je Biber.

Naglasio je da će Sindikat, ako ovaj zakon danas na Vladi prođe, sačekati reakciju zastupnika u Parlamentu FBiH.

  • Ako zakon bude podržan, spremni smo na generalne štrajkove i razne proteste jer će njegova primjena izazvati nesagledive posljedice po FBiH - rekao je Biber.

Današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici svih granskih sindikata u Savezu samostalnih sindikata BiH, podržavajući stav predsjednika Bibera.