BiH
2

Ako je pobjegao u Hrvatsku, Ilijašević ne može biti izručen BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) Srećko Bošnjak potvrdio je da je Federalna uprava policije (FUP) u Sarajevu, a nakon obavijesti MUP-a HNK, raspisala potjernicu za Dominikom Ilijaševićem Comom, koji je jučer pobjegao iz KPZ-a Mostar. Bošnjak je rekao da je riječ o lokalnoj potjernici i da se Ilijašević zasad smatra bjeguncem na teritoriji BiH.

No, ukoliko se ispostavi da je pobjegao u Hrvatsku, Ilijašević neće moći biti izručen BiH. To je potvrdio pomoćnik ministra pravde u Sektoru za međunarodnu i međuentitetsku pravnu pomoć i saradnju, Nikola Sladoje.

Ilijašević, koji je optužen za ratne zločine, neće biti izručen iako su u novembru 2012. godine ministri pravde dvije zemlje potpisali bilateralni ugovor o izručenju i vlastitih državljana kada su u pitanju najteža i najopasnija krivična djela.

"Sporazum stupa na snagu u odnosu na djela koja su počinjena nakon njegovog potpisivanja. A ima druga varijanta. Ovi ugovori dozvoljavaju da u jednoj od država bude izvršena kazna ako tamo bude lišen slobode, bez obzira na državljanstvo koje ima", rekao je Sladoje za Anadoliju.

Ilijašević je 2007. godine osuđen na 15 godina zbog počinjenog ratnog zločina nad bošnjačkim stanovništvom na području općina Vareš i Kiseljak, a kaznu je izdržavao u Mostaru. Koristio je pogodnosti koje su mu odobrene još u maju ove godine, ali se na kraju nije vratio u zatvor.

Nakon što je jučer iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) potvrđeno da je Ilijašević pobjegao, pojavila se sumnja da se on nalazi na teritoriji Republike Hrvatske, jer državljanin i te zemlje, iako se za njim još formalno traga u BiH.

Pojedini bh. mediji su javili kako je Ilijašević prethodnih dana viđan na području Kiseljaka, te pretpostavlja da je rasprodao imovinu u BiH i pobjegao se u Hrvatsku. Budući je već odslužio veći dio kazne od 15 godina zatvora koja mu je presuđena zbog ratnog zločina, malo ko je vjerovao u ovakav scenariji.

Nadalje, Sladoje kaže da, ukoliko se utvrdi da je Ilijašević, zaista, na području Hrvatske, organi koji su ga "osudili i uputili na izvršenje kazne", moraju tražiti od Ministarstva pravde BiH da Hrvatskoj uputi zahtjev na osnovu kojeg bi taj osuđenik trebao biti lociran i sproveden na izdržavanje ostatka kazne.

"Samostalno ništa ne možemo uraditi", pojasnio je Sladoje. Ilijaševićev advokat Fahrija Karkin samo je kratko za AA kazao da je čuo za bijeg svojeg branjenika, ali zasad nije želio govoriti detaljnije o tom slučaju.

Ilijašević je koristio pogodnosti godišnjeg od 25 dana, što jeste u skladu sa zakonom, jer zatvorenici rade u zatvoru, pa s tim u vezi imaju pravo i na godišnji odmor, kao i svaki drugi radnik.

Međutim, upućeni u zatvorska pravila kazali su novinaru AA da Služba tretmana u zatvoru i Uprava određuju ko može biti pušten, a ko ne.

"U pravilu se takvi zatvorenici ne puštaju na godišnji odmor. Odgovornost snose Služba tretmana i Uprava, jer je procjena na njima. A procjena je ipak samo procjena i nikad se ne zna ko može pobjeći".

Isti izvor je kazao da se u odluci o odobravanju korištenja pogodnosti jasno treba naznačiti da zatvorenik pogodnosti može koristiti samo u krugu porodice i nikako ne smije napuštati zemlju.

"Ovakve pogodnosti mogu dobiti samo oni zatvorenici koji imaju odlično vladanje i nisu ama naš nikakve probleme pravili", istakao je isti izvor.

Nije poznato šta je potaklo Upravu KPZ Mostar da Ilijaševića pusti izvan zatvorskih zidina. Pokušali smo sve ove činjenice provjeriti i u Upravi KPZ Mostar, ali su nam u mostarskom zatvoru kazali da je direktor Romeo Zelenika na godišnjem odmoru.