Profesor Ibrahim Bušatlija tvrdi
0

"Ako je jednom bio zemljotres, bit će ga opet"

Piše: A. Karadža
Zemljotres u srbijanskom gradu Kraljevu koji je odnio dva ljudska života, potresao je i Bosnu i Hercegovinu te probudio bojazan od sličnog scenarija u našoj zemlji. Ipak, ne treba stvarati paniku kod građana.

Kako je za Sarajevo-x.com rekao geolog prof. dr. Ibrahim Bušatlija sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, naša zemlja nalazi se na izrazito tektonskoj zoni podložnoj stalnim kretanjima tla uzrokovanim geomorfološkom građom.

"Područje BiH podložno je seizmološkim pokretima, a kretanje tektonskih ploča uzrok je jačim zemljotresima", rekao je Bušatlija za naš portal.

On je istakao da se na području naše zemlje nalazi nekoliko jakih tektonskih linija, kao što su poznati Igmanski rascjep između Igmana i sarajevskog polja. Jaka tektonska linija proteže se i podnožjem Bjelašnice, od Konjica do Sarajeva, kao i dolinom Neretve sve do Banje Luke.

Bušatlija je ponovio da je BiH izrazita tektonska zona, ali da ne treba stvarati paniku i strah kod građana.

On je podsjetio na razorni zemljotres u Banjoj Luci 1969. godine, kao i na nekoliko zemljotresa u Sarajevu iz prošlosti, rekavši da "gdje je jednom bilo potresa bit će ga opet". Bušatlija je rekao da imamo razloga da očekujemo kretanja blokova kako u lokalnom tako i u planetarnom smislu.

U ranijem razgovoru za naš portal, seizmolog Rusmir Gorušanin je istakao da je prognozirati seizmičke događaje, ali prema statističkim analizama i proračunskim se u narednih stotinu godina na teritoriji grada Sarajeva se mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do VII stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava. Međutim, za vremenski period od stotinu i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa na području planine Treskavice, koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima na području Sarajeva i odnijeti mnogo ljudskih života.