BiH
82

Ako dođe do porasta broja azilanata EU može ukinuti bezvizni režim

Anadolija
Vijeće ministara Evropske unije (EU) danas je bez rasprave usvojilo regulaciju o izmjenama i dopunama Uredbe Vijeća EU-a koja se odnosi na državljane trećih zemalja ali i zemalja Zapadnog Balkana u vezi sa prelaskom vanjskih granica EU-a.

Izmijenjeni propis uvodi novu zaštitnu klauzulu, odnosno 'mehanizam suspenzije' kojim se dopušta privremeno ponovno uvođenje viznog režima, pod specifičnim okolnostima, za državljane trećih zemalja koji mogu nesmetano putovati u Evropsku uniju bez viza.

Pomenuti mehanizam će se primjenivati samo u specifičnim situacijama ako bi došlo do naglog porasta neregularnog priliva izbjeglica ili neosnovanih zahtjeva za odobravanje azila u zemljama EU.

Također, Vijeće ministara EU-a je navelo da je hitna mjera ukidanja bezviznog režima na šest mjeseci nekoj zemlji moguća i u slučaju nepoštivanja ugovora o readmisiji, odnosno u slučaju značajnijeg odbijanja zahtjeva EU-a da neka zemlja primi nazad svoje državljane koji budu zloupotrijebili postojeći bezvizni režim.

Inače, već je poznato da Evropska komisija, na prijedlog jedne ili više država EU-a, ima ovlaštenje da procijeni da li će se od državljana određene zemlje ponovo zatražiti vize za ulazak u “Šengenski prostor”.

Inače, navodi se da se “zaštitna klauzula” ne odnosi ni na jednu zemlju pojedinačno, već može biti primijenjena na bilo koju zemlju čiji državljani zloupotrijebe pravo da u zemlje EU-a putuju slobodno bez viza.