BiH
0

Ako će Skupština raspravljati o deklaraciji SDA, onda treba pozvati i Tihića

FENA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Šefket Hafizović smatra da je neprihvatljivo i vrlo neozbiljno sazivati posebno zasjedanje Parlamenta RS-a na kojem bi se raspravljalo o deklaraciji SDA ili istupima nekih političara u BiH.

O datumu te sjednice, koju je zvanično zatražio predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, odlučit će se sutra na Kolegiju Skupštine, a Hafizović je u izjavi za Fenu kazao da će na Koleguju insisitirati i da se uputi poziv lideru SDA Sulejmanu Tihiću, jer je on najmjerodavniji da da tumačenje onoga što je suština deklaracije njegove stranke.

„Do posebnog zasjedanja Skupštine ne bi trebalo doći zato što je motiv istup političara ili deklaracija SDA u kojoj se samo podsjećaju i domaći i međunarodni predstavnici da se mora intenzivnije raditi na implemetaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma“, naglasio je potpredsjednik entitetskog parlamenta.

On je kazao da bi se Skupština RS-a u stvari trebala baviti potrebnom da se Dejtonski sporazuma doslovno i bezuslovno provodi, što zagovara i deklaracija SDA.

„SDA će sve podsjetiti na potrebu provođenju Dejtonskog sporazuma, ali u potpunosti, ali ne bez parcijalne primjene i stava – ovo mi se u tom dokumentu sviđa i to ću provesti, a drugo neću“, rekao je Hafizović.

Podsjećamo, predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Nebojša Radmanović zatražili su prije sedam dana da se 7. oktobra održi posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o ukupnim odnosima, nakon, kako su rekali, neovlašćenog govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija i deklaracije SDA.

Hafizović kaže da je jako neozbiljno i od člana Predsjedništva da podnosi takvu inicijativu, jer, pita, šta bi se desilo kada bi institucije vlasti u našoj državi razmatrale sve što jedan političar kaže u BiH.

„Institucije bi nam onda ličile na tabloid časopise“, zaključio je potpredsjednik Skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda.