Vlada FBiH
0

Akcijski plan sprječavanja širenja ambrozije

Sarajevo-x.com
Vlada Federacije BiH usvojila je danas Informaciju o invazivnoj biljnoj vrsti Ambrozija (Ambrosia artemisifolia), te zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma da vodi i koordinira izradu Akcijskog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja amborzije na području Federacije BiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U danas usvojenoj Informaciji navodi se da, osim što se brzo širi, ambrozija posjeduje izrazito alergogena svojstva i kao takva ozbiljno ugrožava zdravlje ljudi.

Zahvaljujući povoljnim uvjetima okoliša, ambrozija se vrlo brzo proširila i u BiH,i to u nekoliko kategorija: izrazito visoka proširenost - sjeverozapadni dio, visoka proširenost - centralni dio, srednja proširenost - sjeverna Hercegovina i Krajina, i sporadična proširenost - južna Hercegovina.

Da bi sprječavanje širenja ambrozije u BiH bilo efikasno, Vlada je zaključila da je potrebno izraditi akcijski plan sprječavanja širenja ambrozije, a rezultat tog akcijskog plana bi bio: smanjenje površine pod ambrozijom, edukacija javnosti i potreba eliminacije ambrozije, smanjenje oboljelih od alergijskih bolesti, te instaliranje Burckhardtovog aparata za mjerenje koncentracije peludi u zraku. Rok za izradu akcijskog plana je najduže tri mjeseca od danas usvojenog Zaključka.