BiH
34

Akcijom "Ne budi parking papak" mladi u Goraždu skrenuli pažnju na potrebe osoba sa invaliditetom

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3.decembar mladi Goražda obilježili su zanimljivom akcijom "Ne budi parking papak" na parkingu tržnog centra Bingo u ovom gradu.

Na označena parking mjesta namijenjena osobama sa invaliditetom postavili su invalidska kolica i štapove kojima se služe osobe koje imaju neku vrstu invalidnosti te transparente na kojima je pisalo "Ako mi uzimaš mjesto uzmi mi i invaliditet".

Na ovaj način mladi su skrenuli pažnju na potrebe osoba sa invaliditetom, brigu o njima i poštivanje njihovih prava da budu ravnopravni članovi društva.

Naime, nedostatak saobraćajne kulture i pored jasno zakonom definisanih pravila ponašanja sve je evidentniji. Posebna prava u tom smislu imaju osobe sa invaliditetom ali se i ona iz čiste nepažnje a ponekad i svjesno krše. Parking papaka tako je bilo čak i u vrijeme dok je trajala akcija "Ne budi parking papak".

"Vijeće mladih Općine Goražde uz pomoć aktera u zajednici koji se bave problematikom osoba sa invaliditetom željelo je na ovaj način skrenuti pažnju na značaj poštivanja osnovnih ljudskih prava osoba s invaliditetom. Da budu ravnopravni članovi društva, da ih se poštuje i uvažava jer nažalost često vozači koji nemaju znak pristupačnosti parkiraju svoja vozila na jasno naznačenim parkiralištima", poručuje Arman Bešlija iz Vijeća mladih Općine Goražde.

Briga o osobama s invaliditetom je nešto o čemu građani trebaju voditi računa ne samo kada je riječ o obilježenim parking mjestima već i u drugim situacijama kada se krše prava osoba sa invaliditetom.

Mladi su uz aktivna udruženja koja okupljaju osobe s invaliditetom poručili da Vlada i građani trebaju brinuti o pravima osoba sa invaliditetom i na drugim poljima kao što su arhitektonske barijere koje nastaju kod izgradnje novih objekata pri čemu često izostaje primjena utvrđenih standarda.