BiH
155

Akcija "Sailor": Borba protiv kriminala ili discipliniranje Dodikovih neposlušnika?

Piše: E. Gorinjac
Dragan Talić i Slaviša Krunić
Dragan Talić i Slaviša Krunić
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je sinoć u okviru akcije "Sailor" generalnog direktora Sector Securityja Dragana Talića. Vlasnik ove zaštitarske agencije čije sjedište je u Banjoj Luci je Slaviša Krunić.

Upućeni kažu da je Krunić jedan od rijetkih biznismena u bh. entitetu RS koji se godinama opire predsjedniku RS i SNSD-a Miloradu Dodiku, da nije jedan od onih koji su mu bliski te da mu zbog toga trpi posao.

Interesantno je da je o ovome u svojoj depeši State Departmentu pisala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, odnosno tadašnji ambasador SAD-a u BiH Charles English.

U depeši do koje je došao WikiLeaks i objavio je 24. jula 2008. godine, English navodi kako je Krunić obavijestio Ambasadu SAD-a o tome kakav je odnos između njega i Dodika.

"Čuli smo optužbe da Dodik vrši pritisak na protivnike u privatnom sektoru. Slaviša Krunić, vlasnik uspješne zaštitarske firme Sector Security sa sjedištem u RS-u, 16. jula nas je obavijestio da Dodikov tjelohranitelj (šef osiguranja op. a.) Miloš Čubrilović i njegov kum Velibor Šotra, vrše pritisak na njega da proda svoju firmu njihovoj firmi za sigurnost Alpha. Krunić kaže da je njegova firma na Dodikovoj 'crnoj listi' i da zbog toga ne može dobiti poslove s Vladom RS. On nagađa da Dodik zapravo želi kontrolu nad sektorom sigurnosti koji broji 900 uniformiranih muškaraca", navodi se, između ostalog, u toj depeši.

Sector Security je najveća zaštitarska agencija u BiH i obavlja sve značajnije poslove, odnosno osigurava ljude i objekte u gotovo svim značajnim kompanijama.

Sukob između Dodika i Krunića očito i do danas traje, pa je Krunić nedavno u jednom intervjuu kazao da "nije pristao na Dodikov reket".

"Ovdje mogu opstati samo oni kojima će upravljati Dodikovi ljudi i donositi im novca onoliko koliko im je potrebno", izjavio je Krunić.

Krunić je, kako je tada saopćio medijima, u martu podnio i tužbu protiv Banke Srpske koju je do nešto prije toga osiguravala njegova zaštitarska firma. Banka je, kako je rekao, jednostrano prekinula ugovor sa Sectorom Security, da bi poslije toga sklopila ugovor sa Alpha Securityjem, istom onom firmom koja se spominje u Englishevoj depeši. Krunić je izjavio da je saradnja prestala kada je RS preuzela Banku Srpske, a onda potpisala ugovor sa Alphom, suprotno Zakonu o javnim nabavkama. Ustvrdio je da Alpha Security dobija sve poslove vezane za institucije entiteta RS, samo zato što je Čubrilović njen većinski vlasnik i čovjek blizak Dodiku.

Inače, direktor Krunićeve firme, kako je navela SIPA, uhapšen je zajedno sa još nekoliko njih u akciji "Sailor" zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, protivzakonito posredovanje i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.