BiH
0

Akcija uklanjanja bespravnih uličnih prodavača ne odnosi se na kolportere

FENA
Kampanja uklanjanja bespravne ulične trgovine s glavnih ulica, koju je prošle sedmice pokrenuo načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, ne odnosi se na prodavače koji posjeduju stolove za prodaju novina, lutrije, ulaznica za kulturne i sportske manifestacije i infostolove.

Prema Programu korištenja javnih površina za 2007., koji je izradila Služba za upravu za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar Sarajevo, na lokaciji ispred Gradske tržnice „Markale" (Gajev trg) ovi prodavači mogu dobiti dozvolu za svoju djelatnost.

-Kampanja se odnosi na uklanjanje postavljenih bašči, stolova i štandova s robom bez odgovarajuće dozvole - ističe se u saopćenju Općine Centar povodom napisa koji su tokom vikenda objavljeni u dnevnoj štampi.

Pokrenuta akcija za prikupljanje potpisa za ostanak Zulejhe i ostalih kolportera i uličnih prodavača karata za sportske i kulturne manifestacije je bespotrebna, navode iz Općine Centar, jer akcija uklanjanja bespravnih uličnih prodavača ne odnosi se na njih.

Stavljanjem u prvi plan uličnih prodavača novina, protiv kojih ova akcija nije usmjerena, pokušaj je uličnih prodavača robom koji žele iskoristiti postojeće stanje i nastaviti s nedozvoljenom trgovinom koja je ruglo ove opićine i grada.

Općina Centar napominje da svake godine ulaže značajan novac za uređenje ovog dijela grada i da je suvišno komentirati zašto treba ukloniti nelegalno postavljene štandove uličnih prodavača u vremenu kada se ulažu veliki napori na predstavljanju turizma.