BiH
299

Akcija UDIK-a: Sarajevo svrstano među gradove koji se bore protiv homofobije

N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Postavljanjem velike zastave duginih boja pred građane Grada Sarajeva na Trgu fra Grge Martića Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obilježilo je međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

Iz UDIK-a podsjećaju da je 17. maja 1990. godine homoseksualnost skinuta sa liste mentalnih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije te se od tada taj dan obilježava kao podsjećanje na važnost poštivanja ljudskih prava LGBT (lezbejki, gejeva, biseksualnih i transeksualnih) osoba širom svijeta.

LGBT osobe čine od 3 do 12 posto stanovništva svakog društva pa tako i u Bosni i Hercegovini. Međutim, i pored toga, u Bosni i Hercegovini zbog nasilja, straha, isključivanja i diskriminacije, ostaju u potpunosti nevidljivi u BiH društvu.

"Danas smo po prvi put od nezavisnosti BiH obilježili ovaj dan. Na ulicama Sarajeva raširili smo zastavu duginih boja koja je već prošla ulice Zagreba, Beograda i Podgorice. Cilj je da mi, kao građani BiH, uvrstimo Sarajevo u gradove koji poštuju ljudska prava. BiH je još 1991. dekriminizovala homoseksualnost, ali nas brine činjenica da mi još uvijek u BiH nemamo javna obilježavanja ovakvih datuma, da LGBT zajednica ni na koji način nije vidljiva", kaže Edvin Kanka Čudić, predsjednik UDIK-a.

On napominje da su i ovom akcijom željeli da pojačaju vidljivost LGBT zajednice u BiH. Dodaje da danas nije bilo nikakvih problema te da su građani Sarajeva bili itekako zainteresirani za ovaj događaj. Čudić dodaje da ipak postoji značajan broj građana koji nisu informisani niti žele biti informisani o LGBT zajednici.

"Homofobija je prisutna u bh. društvu ali se ona ne manifestira u tolikoj mjeri jer mi u BiH nemamo nikoga ko je javno deklarisan kao homoseksualna osoba. Većina društva uopće ne mare za ovu problematiku", dodaje Čudić.

Iz UDIK-a napominju da svojom akcijom žele Sarajevo svrstati u red evropskih gradova koji poštuju ljudska prava, a postavljanjem zastave duginih boja žele prikazati simboliku mira i ljubavi u Bosni i Hercegovini, te da ukazati na jednakost svih građana ove zemlje.

Napominju da je Trg fra Grge Martića uobičajeno mjesto održavanja UDIK-ovih uličnih aktivnosti u Sarajevu te da samo mjesto aktivnosti nema za cilj nikakav oblik provokacije, a naročito ne provokacije na vjerskoj osnovi.