BiH
168

Akcija u Sarajevu: Potpisivanje donorskih kartica i edukacija o bolesti bubrega

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svjetski dan bubrega obilježen je danas u Sarajevu ispred Katedrale dijeljenjem informativnog materijala o hroničnoj bubrežnoj bolesti i potpisivanjem donorskih kartica.

Predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH (UNDT BiH) prof.dr. Halima Resić je kazala da se ovom kampanjom želi skrenuti pažnja relevantnim institucijama na hroničnu bubrežnu bolest kao svjetski zdravstveni problem.

"Cilj nam je da podignemo svijest naših građana, šta je to hronična bubrežna bolest, koja se u 90 posto slučajeva ne otkriva i koji su to riziko faktori za nastanak hronične bubrežne bolesti", kazala je Resić u izjavi za medije.

Prema statističkim podacima svaki deseti stanovnik u svijetu ima neki stadij hronične bubrežne bolesti (HBB), stoga su bubrežne bolesti svrstane u današnje "tihe ubice" kao što su bolesti srca, dijabetes i hipertenzija.

U mnogim slučajevima će dovesti do posljednjeg stadija bolesti - faze terminalne bubrežne bolesti, za koje je dijaliza uglavnom jedina dostupna terapija, što drastično uvećava troškove zdravstvenog sistema.

Utjecaj dijalize na kvalitetu života osobe te njegov ekonomski potencijal ne smiju se potcijeniti i zbog toga je prevencija HBB primarna.

U 27 dijaliznih centara u BiH na dijalizi je oko 2.600 osoba. Na dijalizi u KS-u je 310 pacijenata.

Kao i uvijek, i ove godine UNDTBiH vrši potpisivanje i promociju donorskih kartica, kako je Resić naglasila, "uvijek širimo ideju doniranja organa nakon moždane smrti ali postoji problem jer transplantacioni centar još nije uspostavljen".

"Osnovni problem zašto nema kadaveričnih transplantacija je zato što ne postoji transplantacioni centar", kazala je Resić i dodala da se radi na tome, te da će uskoro u Federaciji BiH biti uspostavljen transplantacioni centar.

Međutim, istakla je, treba puno raditi na pružanju informacija građanima, a "suština je i kada se utvrdi moždana smrt, familije odbijaju doniranje organa jer još je to tabu tema.

"Mi radimo 10 godina a svaka naša aktivnost je kontinuirano informiranje građana i građani su zainteresirani a to pokazuje 10.000 potpisanih donorskih kartica i to je izraz slobodne volje građana i poslije svake ovakve akcije sve je veći broj članova. Kada se čovjek bori za produženje života onda je to vrijedno truda", zaključila je prof.dr. Halima Resić.

Akciju organizira Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega (UNDT) BiH u suradnji s Udruženjem hroničnih bubrežnih bolesnika KS-a, Udruženjem dijaliznih i transplantiranih bolesnika SBK-a i Donorskom mrežom KS-a.