Pravo na pristup informacijama
0

Akcija u Banjoj Luci: Građani imaju pravo da se obrate institucijama

Klix.ba
Foto: G. ./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama, koji se obilježava 28. septembra, aktivisti Transparency Internationala (TI) BiH danas su na Trgu Krajine u Banjoj Luci dijelili letke na kojima se građani mogu informisati o svojim pravima pri obraćanju institucijama i traženju informacija te o načinima ostvarenja tih prava.

Tokom ulične akcije stanovnici Banje Luke su imali priliku na štandu TI BiH popuniti i uputiti zahtjeve za informacije institucijama, na osnovu već postojećih obrazaca.

"Cilj akcije je da se građani informišu o svojim pravima na pristup informacijama i mehanizmima koji su im na raspolaganju u komunikaciji sa javnim institucijama. Također, građani su imali priliku putem postojećih obrazaca sačiniti zahtjev za informacije koje ih zanimaju, a koje će TI BiH proslijediti nadležnim institucijama", navela je za portal Klix.ba Ivana Korajlić iz TI BiH.

Ona je dodala kako će TI BiH odgovore, nakon što ih dobije, proslijediti građanima koji su postavili pitanja, te na taj način pokušati motivisati stanovništvo da se češće obraćaju institucijama i ostvare svoje pravo na informacije.

Korajlićeva je podsjetila da će TI BiH večeras organizovati druženje u banjalučkom DFK klubu pod nazivom Right2Know Party, na kojem će nastupit britanski dvojac Silicone Soul, koji već 15 godina važe za predvodnike ostrvske klupske scene, te Fakir (Noise Destruction), Forest People i Spark.