Vehabije iz Gornje Maoče
0

"Akcija 'Svjetlost' je napad na islam"

SRNA
Akcija u Gornjoj Maoči (Foto: Reuters)
Akcija u Gornjoj Maoči (Foto: Reuters)
Vehabije u Gornjoj Maoči su vrlo arogantne, znaju da provociraju i ne poštuju nikakve zakone, nego samo zakon Muhameda - rekao je Srni jedan od stanovnika Donje Maoče.

Prema njegovim riječima, dosta ih je došlo sa strane i većinom imaju hrvatske dokumente.

"Dosta ima i Sandžaklija, mali broj ih je sa Kosova, iz Austrije i Njemačke, a najviše ih je iz Zavidovića, Zenice, Maglaja, Tešnja i Žepča", tvrdi sagovornik koji je želio ostati anoniman.

Na ulazu u Gornju Maoču, najveću vehabijsku zajednicu u BiH u kojoj je nedavno provedena policijska akcija "Svjetlost" i uhapšeno sedam vehabija, nalazi se stražar koji ne dozvoljava fotografisanje, niti ulazak u selo.

Pošto ne postoji signal za mobilnu telefoniju, stražar je putem motorole, kojom vehabije isključivo komuniciraju, pozvao ostale vehabije i četvorica njih došla su sa dva automobila austrijske registracije i rekli da novinar ne može ući u selo.

Na pitanje da li bi mogli da se fotografišu zajedno, vehabije su to odbile, rekavši da je prekoračio bonus i da za njega nema više pitanja.

Vehabija i stanovnik Gornje Maoče Jasmin Mustajbašić rekao je ipak da protekla policijska akcija "Svjetlost" predstavlja napad na islam.

"To je napad na islam i njegove pratioce, a mi smo sretni što imamo islam u grudima", rekao je Mustajbašić.

Na granici između Donje i Gornje Maoče nalazi se policijski punkt na kojem dežuraju policajci Brčko distrikta i Federacije BiH iz Srebrenika. Gornju Maoču kontroliše policija iz Srebrenika, dok je Donja Maoča pod kontrolom distrikta Brčko. Zaustavljaju sva vozila i u dolasku i u povratku, legitimišu putnike.

Na policijskom punktu u Donjoj Maoči nisu bili previše iznenađeni informacijom da vehabije brane ulazak u selo.

Policijski izvor iz distrikta Brčko Srni je rekao da većina uhapšenih u policijskoj akciji "Svjetlost" predstavljaju viđenije vehabije, koji na slobodi predstavljaju veliku opasnost za terorizam u svijetu.

Izvor tvrdi da vehabije u Gornjoj Maoči oružje drže "negdje ispod zemlje", a pretpostavlja se na području Srebrenika, gdje je nekada bio hangar JNA. Pretpostavka je da su ovdje skrivene ogromne količine naoružanja - eksploziva, bomvi, pušaka i ostalog vojnog naoružanja.

"Vehabije ne vole domaće Bošnjake, ali ih i ne mrze", rekao je izvor i dodao da se vehabije regrutuju u starosnoj dobi od 14 do 15 godina, a, kada završe osmogodišnju školu, većina njih svoje obrazovanje nastavi u islamskim zemljama.

Isti izvor tvrdi da se vehabije finansiraju preko Beča, ali najviše iz Irana od radikalnih islamista.

Jedan od Bošnjaka iz Donje Maoče rekao je Srni da je gotovo sigurno da je u akciji "Svjetlost" neko iz MUP-a Federacije BiH obavijestio vehabije da će doći do ove akcije, nakon čega su oni sakrili veću količinu naoružanja.

Srni je u policiji saopšteno da je u Gornjoj Maoči prije akcije "Svjetlost" bilo u Gornjoj Maoči živjelo oko 1 500 vehabija, a u Donjoj oko 100.

"Nikada ne možemo saznati koliko ih ima. Dođu da se odmore i mnogo se ne kreću. Ništa ne rade čak se ni poljoprivredom ne bave", kaže izvor.

Samed Ikanović, Bošnjak koji živi u prijeratnom srpskom selu Karavlasi, vidno uplašen za svoju bezbjednost kratko je rekao Srni da je kuću kupio od Srbina za 7.000 KM, ali nije želio da se fotografiše govoreći da mu je najvažnije da sačuva živu glavu sebi i svom ženskom djetetu.

Saznaje se da u Donjoj Maoči takođe postoje vehabije, ali manji broj.

Bošnjak iz Donje Maoče Hasan Šiljić rekao je da stanovnici Donje Maoče vjerski obred obavljaju u dvije džamije u Donjoj Maoči, dok vehabije to rade u Gornjoj Maoči u svojoj džamiji. U mjestu Gornji Rahići prije Donje Maoče je izgrađena džamija u koju vehabije dolaze na molitve.

U džamiji imaju i sobe za prenočište gdje dolaze vehabije sa strane na molitvu. Naročito veliki broj dođe kad su ljetni odmori.

"Gornja Maoča je mjesto gdje žive vehabije i to je posebna teritorija. Gore je lovcima Bošnjacima zabranjen ulaz", rekao je Šiljić.

Srni je u policijskoj stanici Srebrenik potvrđeno da je u protekloj akciji "Svjetlost" ovih dana uhapšen Hajrudin Ribić, protiv koga je podnesen izvještaj tužilaštvu Brčko distrikta za izazivanje rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Ribić je na području Srebrenika ubio psa koga je odnio na pravoslavno groblje u Donju Maoču, pa je optužen i po toj osnovi. Dakle protiv njega se vodi sudski postupak i u Brčkom distriktu i u Tuzli.