BiH
0

Akcija suzbijanja nelegalnog rada u saobraćaju

FENA
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona saopćila je da od danas provodi akciju suzbijanja nelegalnog rada u saobraćaju sa svim raspoloživim ljudskim i materijalnim resursima.

Akcija će trajati do kraja godine, a organizovana je zbog nagomilanih problema u saobraćaju, naročito u ugovorenom prijevozu, taksiprijevozu i nelegalnom radu kombi-prijevoza na području Tuzlanskog kantona.

U akciji učestvovat će minimalno 40 inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a i približno toliko pripadnika MUP-a, koji će imati zadaću da u što kraćem roku urede ovu oblast.

Akcija suzbijanja nelegalnog rada u saobraćaju odvijat će se u radne, neradne i u dane praznika, zatim u ranim jutarnjim, popodnevnim i kasnim večernjim satima.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove sugeriše i upozorava sve one koji obavljaju prijevoz na nelegalan način da se legalizuju i na taj način izjednače u konkurentskom smislu s onima koji ispunjavaju zakonom propisane obaveze.

-Ukoliko naš apel i upozorenje ne uvaže neodgovorni pojedinci, pravni ili fizički subjekti, bit ćemo prisiljeni da primjenjujemo represivne mjere koje predviđa zakonska regulativa - ističe u saopćenju Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK-a.

To znači da će izricati upravne, prekršajne i druge mjere predviđene zakonom - rješenja o zabrani rada, prekršajne naloge, prekršajne prijave za ponavljače, do skidanja tablica i isključenja vozila iz saobraćaja kod autobusa i kombi-prijevoza te skidanja taksioznaka, tablica i isključenja vozila iz saobraćaja kod nelegalnih taksista.

U akciji koja će se odvijati u saradnji s pripadnicima MUP-a bit će prisutni i inspektori rada i radnih odnosa, njih 40, tako da svi oni koji nemaju prijavljene radnike ili sami nisu prijavljeni Fondu PIO/MIO i ZZZ trebaju biti spremni na najstrožije sankcije.

-Protiv osoba koje budu pratile vozila inspekcijskih organa Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i vršila dojavu ostalim prekršiocima o njihovoj poziciji i kretanju vozila bit će preduzete najstrožije zakonom predviđene mjere i oni će biti najstrožije sankcionirani - stoji u saopćenju Kantonalne uprava za inspekcijske poslove TK-a.