BiH
0

Akcija prikupljanja cipela za "Stub srama" u USK

Sarajevo-x.com
Konstrukcija dva gigantska svijetleća bijela slova "U" i "N" je plan projekta "Stub srama", koji predstavlja metaforu ogromne prevare Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, dobila je podršku Bihaća i Unsko-sanskog kantona, gdje su aktivisti pozvali građane da daruju svoju obuću u koju mogu staviti poruku za Evropu.

Planirani "Stub srama" će biti sačinjen od 16.744 cipele (za 8.372 žrtve) u visini od preko osam metara, kako bi vječno podsjećao na krivicu zapadnih političara i vojske za genocid u Srebrenici.

Pod motom "Aktiviraj savjest" upućen je apel građanima Bosne i Hercegovine da izraze svoje mišljenje protiv nepravde u BiH, tako što će darovati svoje stare ili korištene cipele u svrhu projekta.

Glavne koordinatorice projekta za područje USK su Aldijana Mustafić iz Bužima i Selma Mahmić iz Bosanske Krupe, kojima su se priključili i drugi mladi aktivisti, a uz saglasnost i upute inicijatora projekta i direktora Centra za političku ljepotu Philippa Rucha i ostalih.

Građani Bihaća i USK koji žele da daruju svoju obuću mogu to učiniti na adresi Kulturnog centra (Kafić kod Ajke) svaki dan od 08:00 do 23:00 sata.

Sakupljanje cipela traje do 25. juna 2010. godine. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 061/ 405-571.

Projekat "Stub srama" podržale su Majke Srebrenice, Memorijalni centar Potočari/Srebrenica, Društvo za ugrožene narode, Genocide Watch, Institut za borbu protiv genocida iz Kanade, Srebrenica Genocide Blog i niz bosanskohercegovačkih medija.