BiH
23

Akcija pošumljavanja u Čelincu: 6.000 sadnica za jedan dan

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Nosioci akcije pošumljavanja "Let's do it - milion sadnica za 1 dan" za područje Republike Srpske Udruženje građana ''Mozaik prijateljstva'' u Čelincu je tokom ove sedmice održalo akciju pošumljavanja u sklopu koje su zasadili oko 6.000 sadnica.

Pošumljavanje su uradili na površini od četiri hektara, a zasađene su lišćarske sadnice kao što je hrast, javor, platan i parkovske sadnice.

Akcija pošumljavanja, na nivou Bosne i Hercegovine, realizovana je u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u saradnji s preduzećima koja gazduju šumama iz Republike Srpske i FBiH te u saradnji s lokalnim timovima i volonterima širom BiH.

Podršku akciji pružili su i UN volonteri.

Iz Udruženja Mozaik prijateljstva Agenciji Fena su kazali da akcija pošumljavanja nije mogla biti provedena 24. oktobra, kad je bilo zakazano, zbog temperature koja nije bila povoljna za sadnju. Stručnjaci su savjetovali da akcija bude odgođena dok temperature ne padnu.

Iz Udruženja navode i da je akcija posvećena, prvenstveno, pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima i dvorištima.

Ideja za ovom akcijom proizašla je iz saznanja da se u BiH ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava BiH.

"Cilj akcije je doprinijeti poboljšanju životne sredine u BiH. Pošumljavanje što većih površina šumskog zemljišta, na kojima trenutno nema drveća, doprinijet će smanjenju zagađenja, povećanju svijesti građana o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema za svakodnevni život stanovnika našeg područja", zaključuju iz Udruženja.