BiH
30

Akcija "Papirus": Prodavali lažne pasoše po 10.000 eura

SRNA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Osobe uhapšene u akciji kodnog naziva "Papirus" nakon kriminalističke obrade predate su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Pripadnici SIPA-e jučer su uhapsili 10 osoba na području Sarajeva i Zvornika zbog osnovane sumnje da je ova grupa pribavila lažna dokumenta BiH za 36 osoba iz kriminalnog miljea.

Ove osobe osumnjičene su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja, saopšteno je iz SIPA-e.

Istraga pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu trajala je duže vrijeme, a sprovedena je u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije i Graničnom policijom BiH.

Akcija pod kodnim nazivom "Papirus" provedena je u saradnji sa MUP-ovima Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Srednjobosanskog kantona.

U saradnji sa ovim organima SIPA je prikupila dokaze iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su članovi organizovane grupe počinili krivična djela za koja su osumnjičeni.

SIPA je ovom akcijom razbila lanac koji se bavio krađom identiteta građana BiH, koje su prodavali kriminalcima iz regiona, čime su im omogućavali dobijanje originalnih pasoša BiH.

Srna nezvanično saznaje da su lažni pasoši koštali oko 10.000 eura, te da su ukradeni identitet imali kriminalci sa područja Srbije, Crne Gore, Bugarske i jedna osoba koja je 17. jula uhapšena u Peruu zbog krijumčarenja droge iz Južne Amerike u Evropu.

U Zvorniku su, prema izvoru Srne, uhapšene osobe čiji su inicijali B.Đ. i S.M, a među uhapšenima ima radnika matičnih kancelarija i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Međutim, iz IDDEEA-e su demantovali ove navode ističući da nije uhapšen nijedan njihov službenik niti su organizacione jedinice ove agencije bile predmet policijskih pretresa.