BiH
20

Akcija Pandora: Jednomjesečni pritvor Kemalu Čauševiću i još devetorici uhapšenih

Klix.ba
Kemal Čaušević (Foto: Klix.ba)
Kemal Čaušević (Foto: Klix.ba)
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemalu Čauševiću, potvrdio je za naš portal njegov advokat Asim Crnalić.

Čaušević je osumnjičen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, stvaranje monopolističkog položaja na tržištu, pranje novca, poreznu utaju, te protivzakonito posredovanje. Osim njega, određene je pritvor i osumnjičenima su Zdravku Cvjetinoviću (pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH), Anesu Sadikoviću, Janki Jovanoviću, Milanku Nikiću, Miroslavu Kragulju, Zoranu Cvjetinoviću, Enisi Imširović, Jusufu Ćosoviću i Radovanu Đurici, koji je u bjekstvu.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, mjera pritvora je predložena zbog opasnosti bjekstva osumnjičenih, zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ponovo izvršiti neko od krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

Tokom današnjeg ročišta o određivanju pritvora, tužitelji Dubravko Čampara i Oleg Čavka iznijeli su činjenični opis onog što se osumnjičenima stavlja na teret, te je Čampara naglasio da je grupa koju su organizovali Kemal Čaušević i Zdravko Cvjetinović godišnje nanosila štetu budžetu BiH od dvije milijarde maraka. Također, Čampara je kazao da su od 2004. do danas pojedini uvoznici tekstila imali povlašten položaj, jer su po kamionu plaćali 1.500 do 2.000 KM mita, a Čavka je istakao da je Čaušević bio "produžena ruka Ramiza Delalića Ćele posredstvom kojeg je i stupio u kontakt sa uvoznikom tekstila Anesom Sadikovićem, a onda mu omogućio povlašten položaj uz plaćanje određenog iznosa."

Podsjetimo, Čaušević je uhapšen u jutarnjim satim 18. juna u akciji kodnog naziva "Pandora" koju je izvela SIPA.