BiH
4

Akcija "Očistimo zemlju za jedan dan" u RS

SRNA
Akcija "Očistimo zemlju za jedan dan", u okviru koje će volonteri uklanjati divlje deponije u svim opštinama i gradovima Republike Srpske, biće održana danas, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ovog bh. entiteta.

Organizatori akcije su ovo ministarstvo, Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Udruženje građana "Mozaik prijateljstva", u saradnji sa opštinama i gradovima u RS-u.

Projekat će biti realizovan po uzoru na Estoniju i Sloveniju koje su prve organizovale takvu akciju, a u čišćenju divljih deponija u Republici Srpskoj, očekuje se učešće oko 50.000 volontera.

U saopštenju se navodi da su se u akciju uključila i javna komunalna preduzeća koja odvoz i deponovanje otpada prikupljenog u ovoj akciji neće naplatiti, a preduzeća koja upravljaju lokalnim i regionalnim deponijama neće naplatiti usluge deponovanja otpada.

U većini opština i gradova, volonteri i građani koji žele da učestvuju u ovoj akciji okupiće se ispred mjesnih zajednica.

U Banjoj Luci volonteri i građani okupiće se u Parku "Mladen Stojanović", u Prijedoru na Trgu majora Zorana Karlice, u Skender Vakufu na igralištu Osnovne škole, u Bijeljini na gradskom trgu, u Kotor-Varošu ispred Radničkog univerziteta, u Ističnom Sarajavu na Palama na Promenadi, u Šamcu na platou ispred dječijeg vrtića i u Doboju u Gradskom parku.

U svim opštinama/gradovima okupljanja su zakazana u 11.00 sati, kako bi akcija počela istovremeno u cijeloj RS.

Iz Ministarstva podsjećaju da se akcija "Očistimo zemlju za jedan dan" istovremeno sprovodi i u Federaciji BiH.