Svjetski dan Crvenog križa
0

Akcija "Naš svijet - tvoja akcija"

FENA
Društvo Crvenog križa BiH, Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Međunarodni komitet Crvenog križa BiH organizatori su kampanje "Naš svijet - tvoja akcija" u povodu 8. maja, Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Nedjelje Crvenog križa (od 8. do 15. maja).

Tu akciju podržala su ministarstva obrazovanja i srednje škole širom BiH. Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu predstavnici tih organizacija istaknuli su da je cilj kampanje promovirati ideju humanosti i upozoriti na svakodnevne humanitarne izazove.

U okviru te akcije, u Nedjelji Crvenog križa, bit će održana kros utrka u 19 gradova širom BiH, a sudjelovat će više od 14.000 dječaka i djevojčica i tako pokazati brigu za druge. Planirano je i štampanje markica za građane i institucije, a prihod je namijenjen za realizaciju projekata pomoći osobama u stanju potrebe.

Kasnije ove godine MKCK organizirat će takmičenje za studente završnih godina pravnog fakulteta u primjeni međunarodnog humanitarnog prava. Za oktobar je planiran koncert koji će MKCK organizirati zajedno sa Sarajevskom filharmonijom.

Na pres-konferenciji je istaknuto da ova godina predstavlja godinu značajnih datuma za Crveni križ. Tako se ove godine obilježava 150. godišnjica bitke kod Solferina važne za nastanak ideje Crvenog križa, 90 godina Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, te 60 godina ženevskih konvencija.

Prema zvaničnim podacima, oko 20.000 osoba u FBiH koristi neku od usluga Crvenog križa, a najveće potrebe građana su za javnim kuhinjama. Situacija na terenu pokazuje da su, nažalost, potrebe bh. stanovništva mnogo veće nego što to mogućnosti Crvenog križa dozvoljavaju.