BiH
20

Akcija nabavke kompjuterske opreme za škole u Srebrenici

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Humanitarna organizacija Bosnia Appeal pokrenula je humanitarno-edukativnu akciju s ciljem da kompjuterskom opremom (laptopima) opremi tri škole u Srebrenici.

Ta akcija pokrenuta je povodom dviju decenija genocida počinjenog 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Cilj nam je da, pošto ne možemo preokrenuti točak historije i spriječiti nezapamćeni genocid, pomognemo novim generacijama u Srebrenici da se educiraju i postanu bolji ljudi od onih koji su počinili najveći zločin u novijoj historiji čovječanstva", navode organizatori akcije.

Pozivaju sve zainteresirane da se uključe u tu humanitarnu akciju u skladu s mogućnostima te preciziraju da to mogu učiniti doniranjem kvalitetne opreme ili novca.

"Naime, osim opreme potreban je i novac za transport kompjutera do Srebrenice", navode.

Humanitarna organizacija Bosnia Appeal iz Birminghama osnovana je u maju 1995. godine radi pomoći bh. izbjeglicama koji žive u Engleskoj. Dosad su realizirali veliki broj humanitarnih akcija i na taj način olakšali život mnogim građanima Bosne i Hercegovine, kako u domovini, tako i u iseljeništvu.

Osim humanitarnih aktivnosti ta organizacija je djelovanje usmjerila i na pružanje raznih vidova pomoći i informacija bh. građanima, koje su važne za njihov život i integraciju u Velikoj Bitaniji.

Bosania Appeal djeluje i edukativno, te je putem web stranice www.bosniaappeal.org dala šansu svim građanima (prije svega djeci i omladini) da usavršavaju bosanski jezik i stječu nova saznanja o Bosni i Hercegovini, njenoj kulturi i tradiciji, odnosno omogućila im da i na taj način održavaju vezu s domovinom.

Zahvaljujući humanitarnim aktivnostima Bosnia Appeal godinama stipendira bh. studente.