BiH
1

Akcija MUP-a RS: Petarde nisu igračke

SRNA
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u cijeloj RS provodi akciju "Petarde nisu igračke - ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik", čiji je cilj da građane upozori na opasnost i posljedice upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja.

"S obzirom da su novogodišnji i božićni praznici period kada se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba oružja, MUP RS poziva građane da praznike proslave na miran i dostojanstven način i da ne koriste petarde na mjestima gdje se okuplja veći broj građana“, rekla je Srni portparol MUP-a RS Mirna Šoja.

Šoja podsjeća i da je upotreba petardi na javnim mjestima kažnjiva zakonom.

"Zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom prošle zime, u vrijeme praznika, povrijeđene su dvije osobe. U prvom slučaju devetnaestogodišnji mladić iz Kozarca, kod Prijedora zadobio je povrede šake i lica, a u drugom slučaju petarda je muškaracu (35) u naselju Janja, kod Bijeljine, nanijela povredu na lijevoj potkoljenici“, ističe Šoja.

Prema njenim riječima, kod 70 posto povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok opekotine lica i povrede očiju, usta i nosa, te oštećenje sluha čine preostalih 30 posto.

Ona dodaje da će policijski službenici MUP-a Republike Srpske tokom decembra intenzivirati kontrolu prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku.

Šoja podsječa da je prošle zime oduzeto 47.572 komada petardi, 304 rakete, 308 prskalica i 15 pakovanja vatrometa, a izdato je devet prekršajnih naloga koji se odnose na nezakonitu prodaju i prevoz pirotehničkih sredstava.

S ciljem edukacije djece i mladih, tokom akcije "Petarde nisu igračke - ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik", policijski službenici organizuju i predavanja u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj da bi ih upoznali sa opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehnike.