BiH
3

Akcija "Let's Do It" ove godine posvećena sanaciji klizišta u našoj zemlji

FENA
U okviru globalnog pokreta "Let's Do It World" danas je u Sarajevu održana prezentacija volonterske akcije sadnje drveća "Let's do it - milion sadnica za jedan dan".

Akcija sadnje drveća bit će realizirana 25. oktobra te će sinhronizirano biti održana u jednom danu na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a posvećena je prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima i dvorištima.

Nosioci projekta su Udruženje građana (UG) "Ruke" iz Sarajeva i "Mozaik prijateljstva" iz Banje Luke, a u partnerstvu s vladinim sektorom, javnim i privrednim subjektima, školama, fakultetima te nevladinim sektorom. Generalni sponzor projekta je kompanija HT Eronet.

Predsjednik UG "Ruke" Božidar Mihajlović podsjetio je da je ova godina bila obilježena obilnim padavinama koje su bile uzrok katastrofalnih bujica, erozije tla, poplava i klizišta, a šteta koju je BiH pretrpjela procjenjuje se na više od četiri milijarde eura.

"Akcijom 'Let's Do It - milion sadnica za jedan dan' želimo da ukažemo javnosti BiH na važnost šuma u zaštiti od nepogoda", istakao je Mihajlović.

Dodao je da će ove godine poseban akcent staviti na sanaciju postojećih klizišta, kao i svih goleti koje za oko 10 godina također mogu postati klizišta.

Šef komunikacija i portparol Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Andy McGuffie poručio je da će EU pružiti podršku ovoj inicijativi i da je ono što im je sada bitno jeste oporavak od majskih poplava, kao i od onih koje su uslijedile nakon toga.

"EU pomaže kroz svoje programe oporavka od poplava, a u drugoj fazi zajedno ćemo s vlastima BiH raditi na prevenciji poplava u budućnosti. Stoga je ova inicijativa dobrodošla", rekao je McGuffie.

Dodao je da ova inicijativa može uključiti i ohrabriti sve da preuzmu svoje uloge u ovom projektu te je poželio sreću povodom početka akcije.

Direktorica kompanije "Eko život" (operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom) Lidija Tomić istakla je da zajedno s kompanijom "Ekopak" pokušavaju da stvore sistem upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom i da BiH dovedu do "normalnih granica ekološkog življenja".

''Eko život' podržat će ovu akciju tako što će osigurati određeni dio sadnica koje će biti zasađene na područjima koja odredi tim 'Let's Do It'", kazala je Tomić i izrazila zadovoljstvo što su dio ovog projekta.

Stručni saradnik za prodaju iz "Ekopaka" Samra Jažić navela je podatak da je "Ekopak" u prethodne dvije godine predao na reciklažu oko 10.000 tona ambalažnog otpada, što slikovito prikazano iznosi oko 170.000 stabala.

"Ovo je jedna od akcija koju 'Ekopak' podržava, a ove godine podržali smo i akciju čišćenja gdje ukupni otpad prvi put u BiH nije završio na deponijama nego je zaista recikliran, što je dobar pokazatelj u kojem pravcu idemo", zaključila je Jažić.