Zenica
0

'Akcija građana' podržava tužbu građana Tetova protiv Mittala

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Udruženje "Akcija građana" pružilo je podršku stanovnicima zeničkog naselja Tetovo, koji se žale da su im životi zagorčani radom kompanije ArcelorMittal, te najavljuju tužbu.

"Tetovom se prolama strahovita buka, 700 djece u obliznjoj školi ne mogu uredno da prate nastavu, a ni do danas nisu zadovoljeni osnovni uslovi ekološki prihvatljivog okoliša i poštivanje zakonskih regulativa", stoji u saopštenju "Akcije građana".

Navedeno je i da je broj kancerogenih bolesti u ZDK povećan, a da su godišnje emisije pojedinih polutanata povećane i do 35 puta.

"Zakon o zaštiti okoliša predviđa da zagađivač plaća za štetu koju nanosi stanovnicima, a istim se uređuju tehnički uvjeti, mjere za sprečavanje ili smanjivanje emisija u zrak prouzrokovanih ljudskim aktivnostima, koje se moraju poštovati u procesu proizvodnje na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine", istakli su i izrazili nadu da će stanovnici naselja Tetovo ustrajati u pripremanju svoje tužbe protiv "zagađivača koji im svakim danom nanosi ogromne štete, kako po ljudsko zdravlje tako i po okoliš".